Социални Мрежи
Каталог

5 невероятни ползи от прием на ленено масло

24 декември 2021
5 невероятни ползи от прием на ленено масло

Лененото масло е невероятно и има много ползи за здравето, за които повечето хора не знаят. Едно от основните предимства на лененото масло е, че може да помогне за облекчаване на възпалението, но има и толкова много други приложения, свързани със здравето. Редовния прием на ленено масло може да направи толкова много за човешкото тяло и си струва да го включите в ежедневието си.

Прочетете, за да научите всичко, което трябва да знаете за маслото от ленено семе и многото му предимства.

Какво е ленено масло?

Лененото масло, известно още като flaxseed oil или масло от ленено семе е масло, добито от изсушените, узрели семена на лененото растение. Подобно на други масла, то се освобождава чрез пресоването на тези семена. Един от най-добрите методи за извличане е студено пресовано ленено масло.

Причината, поради която това масло е толкова здравословно, е, че има висока концентрация на омега-3 мастни киселини. Може би вече знаете, че омега-3 са важни за цялостното здраве и функцията на тялото и че поддържат сърдечно-съдовата, белодробната, имунната и дихателната системи.

Нуждаем се от омега-3, за да функционираме правилно, а телата ни жадуват за тях. Тези мастни киселини се намират в храни като ядки, семена, риба и соя, както и в масла като ленено масло, но високата им концентрация в лененото масло ще ни помогне да получим повече от тях още по-лесно. Малко хора знаят, че един от най-богатите източници на омега 3 мастни киселини е точно ленено семе.

Трябва да поясним, че има различни видове омега-3 и въпреки че всички те са полезни за нашето здраве, специфичната, която се намира в лененото масло, е алфа-линоленова киселина, известна още като ALA. Нашите тела не произвеждат този тип мазнини, защото са на растителна основа. Въпреки това, ние можем да се възползваме от нея, защото телата ни ще я преобразуват до видовете, от които се нуждае организма ни. Това прави лененото масло чудесен начин за вегани и вегетарианци да си набавят необходимите омега-3, но и не само, приема на масло от ленено семе е идеален начин да си набавим омега 3, без значение от дали сме вегани, вегетарианци или месоядни.

Лененото масло има и други компоненти, които укрепват цялостното ни здраве. То включва протеини, които помагат за намаляване на рисковите фактори за сърдечни заболявания. Фибрите в него помагат в борбата със запека. Лененото масло също съдържа минерали, от които тялото ни се нуждае като калций, магнезий и фосфор. И най-хубавото е, че лененото масло съдържа фенолни съединения, които ни помагат да се предпазим от рак.

 


Как мога да включа ленено масло в диетата си?

Когато купувате ленено семе или друго масло, важно е да закупите възможно най-чистата форма. Не всички ленени масла са създадени равни. За да избегнете неща като торове и пестициди, трябва да търсите чисто ленено масло.

Освен това някои ленени масла се създават чрез обработка с висока температура и високо налягане, което за съжаление ще унищожи много от положителните характеристики на това вещество. За да получите най-доброто ленено масло за здравословни цели, купувайте само студено пресовано ленено масло. За предпочитане е да се приема като хранителна добавка, в мека капсулна обвивка, като по този начин ще си осигурите висока доза ленено масло, а капсулната обвивка ще предпази маслото и ще бъде усвоено правилно от тялото.

Използването на ленено масло и включването му във вашата диета е лесно. Може да се използва и по толкова много различни начини. Първо, можете да го използвате като масло в салатни дресинги, дипове и сосове. Не трябва да се използва за готвене, защото не се представя добре при високи температури и всъщност може да стане вредно за вас. Когато се сервира студено обаче, можете да се възползвате от предимствата.

Може също да помислите да сложите супена лъжица в шейк или смути. Това е чудесен начин да го погълнете, без дори да осъзнавате, че го правите. Тези малки промени във вашата диета могат да доведат до големи промени в тялото ви.

Тъй като ползите от лененото масло включват и ползи за кожата; можете да го приложите директно върху кожата, за да подобрите здравето на кожата и да хидратирате успешно вашата кожа. Някои хора го използват и върху косата си, за да подобрят качеството и силата на косата.

 

Пет любопитни ползи от приема на ленено масло!

Сега, когато знаете как лененото масло работи, за да ви помогне и как да го използвате, ще разгледаме пет любопитни ползи за вашето здраве, които може да ви осигури приема на ленено масло.

1. Намаляване на възпалението

Според изследвания, лененото масло може да работи за намаляване на възпалението, което може да помогне на хората, които изпитват болка. Смята се, че поради съдържанието на омега-3 мастни киселини, то може да бъде дори толкова ефективно, колкото зехтина в тази област. Изглежда, че има огромен ефект върху хората със затлъстяване, според едно проучване.

2. Намаляване на растежа на раковите клетки

Малко са семействата, които не са били засегнати от рак. В резултат на това хората винаги търсят храни за борба с рака, а лененото масло е една от тях. Според ранни изследвания с животни, изглежда, че лененото масло е успешно в блокирането на образуването на рак на дебелото черво при плъхове. Друго проучване установи, че може да контролира разпространението на рак на белия дроб при мишки.

3. Подобрява кожата

Много хора, които използват ленено масло локално или вътрешно, съобщават, че то значително подобрява качеството на кожата им дори за сравнително кратко време. Няколко проучвания също изглежда предполагат това.

4. Подобряване на сърдечната функция

Отново, омега-3 мастните киселини в лененото масло предлагат голяма полза за здравето на сърцето и кръвоносната система. Поради факта, че тези киселини помагат за намаляване на възпалението, кръвоносните съдове се отварят, за да подобри кръвообръщението, тъй като повече омега-3 мастни киселини се въвеждат в тялото.

Това действие ще помогне за предотвратяване както на сърдечен удар, така и на инсулт, две от водещите причини за смърт в България днес. Освен това омега-3 мастните киселини помагат на белодробната ви система и по друг начин. Те могат да намалят кръвното налягане и също така да намалят риска от неправилен сърдечен ритъм.

5. Облекчаване на запек и диария

Лененото масло не само помага за насърчаване на редовното изхождане, но също така помага за намаляване на диахерия. Тази комбинация е невероятна за всеки, който желае да има по-редовни и комфортни движения на червата. Проучване върху животни през 2015 г. установи, че лененото масло помага изключително в тези области при лабораторни мишки.

Опитайте ленено масло

Лененото масло е прекрасно вещество, което не се използва достатъчно от хората предвид многобройните предимства, които предлага. Ползите от лененото масло са впечатляващи по стандартите на всеки и просто няма причина да не го включите в диетата си. Опитайте го днес и ще бъдете впечатлени от ползите, които изпитвате отвътре и отвън за много кратко време.

Може да разгледате нашите предложения на линка по-долу.

https://www.nutrabest.bg/search.php?search=Ленено+семе#!

Сподели: