Социални Мрежи
Каталог

7 научно подкрепени ползи за здравето от Ashwagadha

22 януари 2022
7 научно подкрепени ползи за здравето от Ashwagadha

Ашваганда е нетоксична билка, която привлича вниманието все повече със способността си да намали стреса и тревожността. Билката е важна част от вековната Аюрведа, традиционната медицинска система в Индия, и се използва за лечение на редица състояния, като ревматизъм и безсъние.

 

Какво е Ашваганда?
 
Ашваганда е част от клас растения, наречени адаптогени, известни със своите ползи за здравето, когато се поглъщат като чайове, прахове, тинктури и добавки или в сурови форми.
 
Известен още като индийски женшен, зимна череша или с научното си име Withania somnifera, ашваганда е билков храст, чиито корени и плодове се използват за техните лечебни свойства.
 
 
7 ползи за здравето от Ашваганда
 
Изследванията върху ашваганда продължават да се развиват, тъй като учени от цял свят изучават нейната ефикасност срещу различни заболявания.
 
Ето няколко научно подкрепени ползи от ашваганда.
 
1. Облекчава стреса и тревожността
Ашваганда е може би най-известна със своите свойства за облекчаване на стреса. Няколко проучвания подчертават това предимство, наблюдавайки способността на ашваганда да намалява значително нивата на стрес и тревожност на участниците.
 
Едно конкретно проучване показва, че ашваганда може да подобри и от качеството на съня - изследователите потвърдиха, че участниците са спали много по-добре с дози от билката в сравнение с дозите на плацебо.
 
 
2. Намалява кръвната захар и мазнините
Няколко малки клинични проучвания установиха, че ашваганда е полезна за намаляване на нивата на кръвната захар и триглицеридите (най-често срещаният тип мазнини в кръвта)[5]. Едно проучване сравни ефектите на ашваганда за понижаване на кръвната захар с тези на лекарствата, предписани за диабет тип 2[6].
 
3. Увеличава мускулите и силата
Изследователите продължават да изучават ефикасността на ашваганда за подобряване на силата и размера на мускулите. Едно проучване установи, че участниците са имали повишена скорост и сила. Друго проучване наблюдава увеличаване на мускулната маса, заедно с по-нисък процент телесни мазнини и намалени нива на холестерол, когато се консумира ашваганда. Някои участници също са имали по-добър сън, но това проучване не сравнява консумацията на ашваганда с плацебо.
 
Лечението с ашваганда дава положителни резултати в друго проучване, проведено само с участници от мъжки пол. В сравнение с плацебо групата, мъжете, които са получавали ашваганда, са забелязали значителни подобрения в мускулната сила (измерена с помощта на лежанка и упражнения за разгъване на краката) и размера на мускулите на ръцете и гърдите си, както и значително намаляване на процента на телесните мазнини и мускулите след тренировка щета.
 
4. Подобрява сексуалната функция при жените
Поне едно клинично проучване показва, че ашваганда може да бъде от полза за жени, страдащи от сексуална дисфункция. Приемането на ашваганда е довело до значителни подобрения на възбудата, смазването, оргазма и удовлетворението, както самоотчитат участниците. Освен това значително подобри броя на успешните сексуални срещи и подобри показателите за дистрес около техния сексуален живот и сексуалност.
 
5. Повишава плодовитостта и нивата на тестостерон при мъжете
Ашваганда може също да осигури репродуктивни ползи за мъжете. Прилагането на ашваганда при безплодни мъже показва значително подобряване на качеството на спермата чрез балансиране на нивата на репродуктивните хормони. След едно проучване 14% от партньорките на пациентите мъже забременяват.
 
Отделно, в проучване на ашваганда, свързано със стреса, изследователите откриват, че билката повишава нивата на тестостерон при мъжете. Друго проучване, тестващо ефекта на ашваганда върху мускулната сила при мъжете, също измерва значително увеличение на тестостерона.
 
 
6. Изостря фокуса и паметта
Ашваганда може да помогне за подобряване на познанието, паметта и способността за извършване на двигателни реакции след инструкции. Малки проучвания установяват, че в сравнение с плацебо, ашваганда значително подобрява времето за реакция на участниците по време на когнитивни и психомоторни тестове (които измерват способността да се реагира на инструкциите и да се извърши определено действие).
 
Едно проучване дори установи, че ашваганда значително подобрява продължителността на вниманието на участниците, както и тяхната непосредствена и обща памет при различни тестове.
 
7. Подпомага здравето на сърцето
Най-малко две проучвания показват, че ашваганда може да увеличи максималните нива на VO2, което е максималното количество кислород, което приемате, докато се натоварвате физически. Тези нива се използват за измерване на кардиореспираторната издръжливост – колко добре сърцето и белите дробове доставят кислород на мускулите по време на физическа активност. По този начин по-високите нива на VO2 max могат да показват здраво сърце, което работи добре при тези обстоятелства.
 
 
Сподели: