Социални Мрежи
Каталог
  • Начало /
  • Новини /
  • 9 начина по които Lactobacillus Acidophilus може да бъде от полза за вашето здраве

9 начина по които Lactobacillus Acidophilus може да бъде от полза за вашето здраве

14 април 2020
9 начина по които Lactobacillus Acidophilus може да бъде от полза за вашето здраве

Пробиотиците стават популярни хранителни добавки.

Интересното е, че всеки пробиотик може да има различни ефекти върху тялото ви.

Lactobacillus acidophilus е един от най-често срещаните видове пробиотици и може да се намери във ферментирали храни, кисело мляко и добавки.

 

Какво е лактобацилус Acidophilus?
Lactobacillus acidophilus е вид бактерии, които се намират в червата ви.

 

Той е член на бактериалния род Lactobacillus и играе важна роля за здравето на човека.

Името му дава указание какво произвежда - млечна киселина. Това прави, като произвежда ензим, наречен лактаза. Лактазата разгражда лактозата, захарта, която се намира в млякото, до млечна киселина.

Lactobacillus acidophilus също понякога се нарича L. acidophilus или просто ацидофилус.

Лактобацилите, по-специално L. acidophilus, често се използват като пробиотици.

Световната здравна организация определя пробиотиците като „живи микроорганизми, които, когато се прилагат в адекватни количества, предоставят полза за здравето на гостоприемника“.

За съжаление, производителите на храни прекаляват с думата "пробиотик", прилагайки я към бактерии, за които не е доказано, че имат някакви специфични ползи за здравето.

Това накара Европейския орган за безопасност на храните да забрани думата „пробиотик“ върху всички храни в ЕС.

L. acidophilus е обстойно проучен като пробиотик и доказателства показват, че той може да осигури редица ползи за здравето. Въпреки това има много различни щамове на L. acidophilus и всеки от тях може да има различни ефекти върху тялото ви.

В допълнение към пробиотичните добавки, L. acidophilus може да се намери по естествен начин в редица ферментирали храни, включително кисело зеле, мисо и темпер.

Също така се добавя към други храни като сирене и кисело мляко като пробиотик.

По-долу са изброени 9 начина, по които Lactobacillus acidophilus може да бъде от полза за вашето здраве.

 

1. Може да помогне за намаляване на холестерола
Високите нива на холестерол могат да увеличат риска от сърдечни заболявания. Това важи особено за "лошия" LDL холестерол.

За щастие, проучванията предполагат, че определени пробиотици могат да помогнат за намаляване на нивата на холестерола и че L. acidophilus може да бъде по-ефективен от другите видове пробиотици.

Някои от тези проучвания са изследвали пробиотиците самостоятелно, докато други са използвали млечни напитки, ферментирани от пробиотици.

Едно проучване установи, че приемът на L. acidophilus и друг пробиотик в продължение на шест седмици значително понижава общия и LDL холестерол, но също така и "добър" HDL холестерол.

Подобно шестседмично проучване установи, че L. acidophilus сам по себе си няма ефект.

Съществуват обаче доказателства, че комбинирането на L. acidophilus с пребиотици или несмилаеми въглехидрати, които помагат на добри бактерии да растат, може да помогне за повишаване на HDL холестерола и понижаване на кръвната захар.

Това е доказано в проучвания, използващи пробиотици и пребиотици, както като добавки, така и във ферментирали млечни напитки.

 

2. Може да предотврати и намали диарията


Диарията засяга хората по редица причини, включително бактериални инфекции.

 

Това може да бъде опасно, ако продължи дълго, тъй като води до загуба на течности и в някои случаи до дехидратация.

Редица проучвания показват, че пробиотици като L. acidophilus могат да помогнат за предотвратяване и намаляване на диарията, свързана с различни заболявания.

Доказателствата за способността на L. acidophilus да лекува остра диария при деца са смесени. Някои проучвания показват благоприятен ефект, докато други не показват ефект.

Един мета-анализ, включващ повече от 300 деца, установява, че L. acidophilus помага за намаляване на диарията, но само при хоспитализирани деца.

Нещо повече, когато се консумира в комбинация с друг пробиотик, L. acidophilus може да помогне за намаляване на диарията, причинена от лъчетерапия при възрастни пациенти с рак.

По подобен начин може да помогне за намаляване на диарията, свързана с антибиотици и често срещана инфекция, наречена Clostridium difficile, или C. diff.

Диарията е често срещана и при хора, които пътуват в различни страни и са изложени на нови храни и среда.

Преглед на 12 проучвания установи, че пробиотиците са ефективни за предотвратяване на диария на пътешествениците и че Lactobacillus acidophilus, в комбинация с друг пробиотик, е бил най-ефективен при това.

 

3. Може да подобри симптомите на синдрома на раздразненото черво


Синдромът на раздразненото черво (IBS) засяга до един на всеки пет души в определени страни. Неговите симптоми включват коремна болка, подуване на корема и необичайни движения на червата.

 

Макар малко да се знае за причината за IBS, някои изследвания предполагат, че тя може да бъде причинена от някои видове бактерии в червата.

Поради това редица проучвания изследват дали пробиотиците могат да помогнат за подобряване на симптомите му.

В проучване при 60 души с функционални нарушения на червата, включително IBS, приемащи комбинация от L. acidophilus и друг пробиотик за един до два месеца подобрено подуване на корема.

Подобно проучване установи, че само L. acidophilus намалява коремната болка при пациенти с IBS.

От друга страна, проучване, което изследва смес от L. acidophilus и други пробиотици, установи, че той няма ефект на IBS симптоми.

Това може да се обясни с друго проучване, което предполага, че приемането на ниска доза еднопроцесни пробиотици за кратка продължителност може да подобри симптомите на IBS най-много.

По-конкретно, изследването показва, че най-добрият начин за приемане на пробиотици за IBS е използването на еднопроцесни пробиотици, а не смес, за по-малко от осем седмици, както и доза от по-малко от 10 милиарда колони образуващи колонии (CFU) на ден (25 доверен източник).

Важно е обаче да изберете пробиотична добавка, която е научно доказана, че е от полза за IBS.

 

4. Може да помогне за лечение и предотвратяване на вагинални инфекции


Вагинозата и вулвовагиналната кандидоза са често срещани видове вагинални инфекции.

 

Има добри доказателства, че L. acidophilus може да помогне за лечение и предотвратяване на такива инфекции.

Лактобацилите обикновено са най-разпространените бактерии във влагалището. Те произвеждат млечна киселина, която предотвратява растежа на други вредни бактерии.

Въпреки това, в случаите на някои вагинални нарушения, други видове бактерии започват да превъзхождат повече лактобацили.

Редица проучвания са установили, че приемането на L. acidophilus като пробиотична добавка може да предотврати и лекува вагинални инфекции чрез увеличаване на лактобацилите във влагалището.

Независимо от това, други проучвания не са намерили ефект.

Яденето на кисело мляко, което съдържа L. acidophilus, също може да предотврати вагинални инфекции. И все пак и двете проучвания, които разглеждаха това, бяха доста малки и трябваше да бъдат повторени в по-голям мащаб, преди да могат да бъдат направени някакви заключения.

 

5. Може да насърчи загуба на тегло


Бактериите в червата ви помагат да контролирате храносмилането на храната и редица други телесни процеси.

 

Следователно те влияят на теглото ви.

Има някои доказателства, че пробиотиците могат да ви помогнат да отслабнете, особено когато се консумират няколко вида заедно. Доказателствата само за L. acidophilus са неясни.

 

6. Може да помогне за предотвратяване и намаляване на симптомите на настинка и грип


Здрави бактерии като L. acidophilus могат да засилят имунната система и по този начин да помогнат за намаляване на риска от вирусни инфекции.

 

Всъщност някои проучвания предполагат, че пробиотиците могат да предотвратят и подобрят симптомите на обикновената настинка.

Няколко от тези проучвания изследваха как ефективно L. acidophilus лекува настинки при деца.

В едно проучване при 326 деца, шест месеца ежедневно L. acidophilus пробиотици намаляват температурата с 53%, кашлицата с 41%, употребата на антибиотици с 68% и отсъстващите от училище с 32%.

Същото проучване установи, че комбинирането на L. acidophilus с друг пробиотик е още по-ефективно.

Подобно проучване на L. acidophilus и друг пробиотик също открива подобни положителни резултати за намаляване на симптомите на настинка при деца.

 

 

7. Може да помогне за предотвратяване и намаляване на симптомите на алергия


Алергиите са често срещани и могат да причинят симптоми като хрема или сърбящи очи.

 

За щастие, някои доказателства предполагат, че определени пробиотици могат да намалят симптомите на някои алергии.

Едно проучване показа, че консумацията на ферментирала млечна напитка, съдържаща L. acidophilus, подобрява симптомите на алергия към цветен прашец от японски кедър.

По същия начин приемането на L. acidophilus в продължение на четири месеца намалява подуването на носа и други симптоми при деца с многогодишен алергичен ринит, нарушение, което причинява симптоми, подобни на сенна хрема през цялата година.

По-голямо проучване при 47 деца намери подобни резултати. Той показа, че приемането на комбинация от L. acidophilus и друг пробиотик намалява хрема, запушването на носа и други симптоми на поленова алергия.

Интересно е, че пробиотиците намаляват количеството на антитяло, наречено имуноглобулин А, който участва в тези алергични реакции, в червата.

 

8. Може да помогне за предотвратяване и намаляване на симптомите на екзема


Екземата е състояние, при което кожата се възпалява, което води до сърбеж и болка. Най-често срещаната форма се нарича атопичен дерматит.

 

Доказателствата сочат, че пробиотиците могат да намалят симптомите на това възпалително състояние както при възрастни, така и при деца.

Едно проучване установи, че даването на смес от L. acidophilus и други пробиотици на бременни жени и техните бебета през първите три месеца от живота намалява разпространението на екзема с 22% до момента, в който бебетата достигат едногодишна възраст.

Подобно проучване установи, че L. acidophilus в комбинация с традиционната медицинска терапия значително подобрява симптомите на атопичен дерматит при деца.

Не всички проучвания обаче показват положителни ефекти. Голямо проучване при 231 новородени деца, даващи L. acidophilus за първите шест месеца от живота, не е оказало благоприятен ефект при случаи на атопична дерматоза. Всъщност тя повишава чувствителността към алергени.


9. Добре е за здравето на червата ви


Червата ви са облицовани с трилиони бактерии, които играят важна роля за вашето здраве.

 

Като цяло лактобацилите са много добри за здравето на червата.

Те произвеждат млечна киселина, която може да попречи на вредните бактерии да колонизират червата. Те също така гарантират, че лигавицата на червата остава непокътната.

L. acidophilus може да увеличи количествата на други здрави бактерии в червата, включително други лактобацили и бифидобактерии.
Той може също да увеличи нивата на късоверижни мастни киселини, като бутират, които насърчават здравето на червата.

Друго проучване внимателно изследва ефектите на L. acidophilus върху червата. Той установи, че приемането му като пробиотик увеличава експресията на гени в червата, които участват в имунния отговор.

Тези резултати предполагат, че L. acidophilus може да поддържа здрава имунна система.

Отделно проучване разгледа как комбинацията от L. acidophilus и пребиотик влияе върху здравето на червата на човека.

Той установи, че комбинираната добавка увеличава количествата лактобацили и бифидобактерии в червата, както и мастните киселини с разклонена верига, които са важна част от здравите черва.

 

L. acidophilus е проботична бактерия, която обикновено се намира в червата ви и е от съществено значение за здравето.

Поради способността си да произвежда млечна киселина и да взаимодейства с имунната ви система, това може да помогне за предотвратяване и лечение на симптоми на различни заболявания.

За да увеличите L. acidophilus в червата си, яжте ферментирали храни, включително изброените по-горе.

Алтернативно, добавките на L. acidophilus могат да бъдат полезни, особено ако страдате от едно от нарушенията, споменати в тази статия.

Независимо дали се получава чрез храни или добавки, L. acidophilus може да осигури ползи за здравето за всички.

Сподели: