Социални Мрежи
Каталог

Автоимунните заболявания са много по-чести при жените

1 май 2022
Автоимунните заболявания са много по-чести при жените
Изследователите отдавна знаят, че хормоните играят голяма роля, но наскоро откриха, че гените също са замесени. Що се отнася до хормоните, жените са изложени на по-висок риск от развитие на автоимунно заболяване след раждане. Някои автоимунни заболявания варират по интензитет през целия месец, в зависимост от фазата на менструалния цикъл на жената. Те са склонни да се влошават през седмицата преди менструацията. Някои автоимунни заболявания преминават в ремисия по време на бременност, докато други се засилват значително.
 
Жените с автоимунно заболяване обикновено изпитват влошаване или обостряне през втората половина на своя менструален цикъл, ако не произвеждат адекватен прогестерон. Това е така, защото прогестеронът има чудесни противовъзпалителни ефекти. Това може да се подобри добре с използването на естествен био-идентичен прогестеронов крем. Можете също така да подкрепите производството на прогестерон, като се уверите, че вашата диета съдържа достатъчно витамини и минерали и здравословни мазнини (тъй като прогестеронът се състои предимно от мазнини). Въпреки това, ако имате автоимунно заболяване и сте с ниско съдържание на прогестерон, трябва да изпитате по-бързи подобрения в благосъстоянието си с био-идентичен прогестеронов крем. 
 
По отношение на гените, скорошно проучване, публикувано в списание Nature Immunology, показва специфични разлики в генната експресия между мъже и жени, които са свързани с повишен риск от автоимунно заболяване. Изследователите от университета в Мичиган идентифицираха 661 гена, които се експресират различно между половете. Много от тези гени участват в имунната функция и възпалението и се наблюдават при автоимунни заболявания.
 
Според старши изследовател Йохан Гуджонсон, "Този неизвестен досега път на възпаление насърчава автоимунитет при жените". Въпреки че е възможно да балансирате хормоните си, не е възможно да промените гените си. За щастие все още има толкова много начини за лечение на автоимунни заболявания и намаляване на възпалението в тялото. От решаващо значение е да се лекуват пропускливите черва, да се елиминират глутена и други храни, които възпаляват червата. Коригирането на дефицита на хранителни вещества и подобряването на здравето на черния дроб също са жизненоважни за всеки с автоимунно заболяване. За повече информация вижте нашата книга Лекуване на автоимунни заболявания.
Сподели: