Какво е витамин В12?
Витамин В-12 е витамин, който е важен за нормалното функциониране на мозъка и нервната система и за образуването на кръв. Обикновено участва в метаболизма на всяка клетка в тялото, особено влияе върху синтеза и регулирането на ДНК, но също така и върху синтеза на мастни киселини и производството на енергия.
Витамин В12 е основен водоразтворим витамин, който обикновено се среща в различни храни като риба, миди, месо и млечни продукти. Витамин В12 често се използва в комбинация с други витамини от група В в комплекс от витамин В. Той помага за поддържане на здрави нервни клетки и червени кръвни клетки, а също така е необходим за производството на ДНК, генетичния материал във всички клетки. Витамин В12 се свързва с протеина в храната. Солната киселина в стомаха освобождава В12 от протеина по време на храносмилането.
Човешкото тяло съхранява витамин В12 на стойност няколко години, така че хранителният дефицит на този витамин е изключително рядък. Най-застрашени са възрастните хора. Дефицитът обаче може да се дължи на невъзможността да се използва витамин В12. Неспособността да се абсорбира витамин В12 от чревния тракт може да бъде причинена от заболяване, известно като злокачествена анемия. Освен това строгите вегетарианци или вегани, които не приемат в достатъчни количества В12, също са предразположени към състояние на дефицит.
Исторически, витамин В-12 е открит от връзката му с болестта злокачествена анемия, която в крайна сметка беше открита в резултат на ефективна липса на този витамин поради проблеми с механизмите в тялото, които обикновено го усвояват. Много други по-фини видове дефицит на витамин В12 и биохимичните ефекти от тях са изяснени оттогава.
Какво представлява фолиевата киселина?
Фолиевата киселина или витамин В-9 е основно хранително вещество, което помага на тялото да преобразува храната в използваема енергия. Фолиевата киселина също укрепва клетките ви, насърчава сърдечно-съдовото здраве, облекчава чувството на депресия и подобрява метаболизма.
Как действа витамин В12?
Витамин В-12 обикновено участва в метаболизма на всяка клетка на тялото, особено засяга синтеза и регулирането на ДНК, но също така и синтеза на мастни киселини и производството на енергия. Проучванията показват, че дефицитът на витамин В12 може да доведе до абнормни неврологични и психиатрични симптоми. Тези симптоми могат да включват: атаксия (треперещи движения и нестабилна походка), мускулна слабост, спастичност, инконтиненция, хипотония (ниско кръвно налягане), проблеми със зрението, деменция, психози и нарушения на настроението. Изследователите съобщават, че тези симптоми могат да се появят, когато нивата на витамин В12 са малко по-ниски от нормалните и са значително над нивата, които обикновено се свързват с анемия. След като се освободи, В12 се комбинира с вещество, наречено вътрешен фактор (IF), преди да се абсорбира в кръвния поток.
Кой трябва да приема витамин В12 и какви са симптомите на дефицит?
Хората, изложени на риск от дефицит на витамин В12, включват строги вегетарианци, възрастни хора и хора с повишени изисквания за витамин В12, свързани с бременност, тиреотоксикоза, хемолитична анемия, кръвоизлив, злокачествено заболяване, чернодробно или бъбречно заболяване. Прилагането на витамин В12 през устата, интрамускулно или интраназално е ефективно за предотвратяване и лечение на хранителен дефицит на витамин В12.
Признаците, симптомите и здравословните проблеми, свързани с дефицита на витамин В12, включват анемия, умора, слабост, запек, загуба на апетит и загуба на тегло. Недостигът също може да доведе до неврологични промени като изтръпване и изтръпване на ръцете и краката. Допълнителни симптоми на дефицит на витамин В12 са затруднения в поддържането на баланс, депресия, объркване, деменция, лоша памет и болезненост в устата или езика.
Начин на употреба: За възрастни, приемайте един пълен капкомер (1 ml) под езика дневно след хранене. Разклатете добре преди да използвате
Какво е витамин В12?
Витамин В-12 е витамин, който е важен за нормалното функциониране на мозъка и нервната система и за образуването на кръв. Обикновено участва в метаболизма на всяка клетка в тялото, особено влияе върху синтеза и регулирането на ДНК, но също така и върху синтеза на мастни киселини и производството на енергия.
Витамин В12 е основен водоразтворим витамин, който обикновено се среща в различни храни като риба, миди, месо и млечни продукти. Витамин В12 често се използва в комбинация с други витамини от група В в комплекс от витамин В. Той помага за поддържане на здрави нервни клетки и червени кръвни клетки, а също така е необходим за производството на ДНК, генетичния материал във всички клетки. Витамин В12 се свързва с протеина в храната. Солната киселина в стомаха освобождава В12 от протеина по време на храносмилането.
Човешкото тяло съхранява витамин В12 на стойност няколко години, така че хранителният дефицит на този витамин е изключително рядък. Най-застрашени са възрастните хора. Дефицитът обаче може да се дължи на невъзможността да се използва витамин В12. Неспособността да се абсорбира витамин В12 от чревния тракт може да бъде причинена от заболяване, известно като злокачествена анемия. Освен това строгите вегетарианци или вегани, които не приемат в достатъчни количества В12, също са предразположени към състояние на дефицит.
Исторически, витамин В-12 е открит от връзката му с болестта злокачествена анемия, която в крайна сметка беше открита в резултат на ефективна липса на този витамин поради проблеми с механизмите в тялото, които обикновено го усвояват. Много други по-фини видове дефицит на витамин В12 и биохимичните ефекти от тях са изяснени оттогава.
Какво представлява фолиевата киселина?
Фолиевата киселина или витамин В-9 е основно хранително вещество, което помага на тялото да преобразува храната в използваема енергия. Фолиевата киселина също укрепва клетките ви, насърчава сърдечно-съдовото здраве, облекчава чувството на депресия и подобрява метаболизма.
Как действа витамин В12?
Витамин В-12 обикновено участва в метаболизма на всяка клетка на тялото, особено засяга синтеза и регулирането на ДНК, но също така и синтеза на мастни киселини и производството на енергия. Проучванията показват, че дефицитът на витамин В12 може да доведе до абнормни неврологични и психиатрични симптоми. Тези симптоми могат да включват: атаксия (треперещи движения и нестабилна походка), мускулна слабост, спастичност, инконтиненция, хипотония (ниско кръвно налягане), проблеми със зрението, деменция, психози и нарушения на настроението. Изследователите съобщават, че тези симптоми могат да се появят, когато нивата на витамин В12 са малко по-ниски от нормалните и са значително над нивата, които обикновено се свързват с анемия. След като се освободи, В12 се комбинира с вещество, наречено вътрешен фактор (IF), преди да се абсорбира в кръвния поток.
Кой трябва да приема витамин В12 и какви са симптомите на дефицит?
Хората, изложени на риск от дефицит на витамин В12, включват строги вегетарианци, възрастни хора и хора с повишени изисквания за витамин В12, свързани с бременност, тиреотоксикоза, хемолитична анемия, кръвоизлив, злокачествено заболяване, чернодробно или бъбречно заболяване. Прилагането на витамин В12 през устата, интрамускулно или интраназално е ефективно за предотвратяване и лечение на хранителен дефицит на витамин В12.
Признаците, симптомите и здравословните проблеми, свързани с дефицита на витамин В12, включват анемия, умора, слабост, запек, загуба на апетит и загуба на тегло. Недостигът също може да доведе до неврологични промени като изтръпване и изтръпване на ръцете и краката. Допълнителни симптоми на дефицит на витамин В12 са затруднения в поддържането на баланс, депресия, объркване, деменция, лоша памет и болезненост в устата или езика.
Начин на употреба: За възрастни, приемайте един пълен капкомер (1 ml) под езика дневно след хранене. Разклатете добре преди да използвате
Условия и методи за доставка | |||
Доставка | Безплатна | Платена | Такса |
До офис на Спиди | над 50.00 лв | под 50.00 лв | 3.00 лв |
До адрес | над 75.00 лв | под 75.00 лв | 5.00 лв |
Срок на доставка:
Обичайния срок за доставка е до 3 работни дни. Повечето поръчки се доставят до 24 часа. В скучай, че данните не са пълни или при нужда от уточнение, ние се свързваме по имейл или телефонно обаждане, за да уточним и изпратим възможно най-бързо пратката.
Събота и неделя се тълкуват като почивен ден! Поръчки подадени в петък след 14:00 часа до понеделник до 14:00 часа ще бъдат изпратени между 1-3 работни дни.
Условия и методи за доставка | |||
Доставка | Безплатна | Платена | Такса |
До офис на Спиди | над 50.00 лв | под 50.00 лв | 3.00 лв |
До адрес със Спиди | над 75.00 лв | под 75.00 лв | 5.00 лв |
Доставка между 1-3 работни дни |
Минимална стойност за поръчка:
1. Минималната стойност на поръчка е 18.00 лв с ДДС, без стойността за доставка (ако има такава).
Без потвърждение на поръчката:
1. В случай, че сте попълнили всички Ваши данни и данните за доставка и не сте оставили съобщение с което желаете да се свържем с Вас изрично, то Вашата поръчка ще бъде изпратена по най-бързия начин без да има нужда да се свързваме с Вас.
2. Поръчки платени с дебитна или кредитна карта и с акуратно попълнени данни за доставка, могат да се изпращат мигновено, без необходимост от потвърждение.
Потвърждение на поръчката:
1. След постъпване на поръчка в нашата система, наш служител ще се свърже с Вас за потвърждение, при нужда от допълнителни пояснения, липсващи данни или друг казус.
2. Всяка следваща поръчка ще се изпраща без необходимост от потвърждение за улеснение на Клиента, освен в случаите когато има нужда от уточнение или желание от страна на клиента да се свържем с него преди доставката.
Плащане:
Поръчаните продукти могат да бъдат заплатени по следните начини:
1. Наложен платеж - заплаща се на куриера или в офиса на съответната куриерска фирма при получаване на поръчката. В този случай може да се заплати в брой или с карта.
2. Онлайн плащане през Борика - имаме интегрирана система с модула на Борика, както и защитена връзка на сайта с SSL Сертификат. Може да заплатите с всяка карта VISA, Maestro, MasterCard и други.
3. Онлайн плащане през MyPos - имаме интегрирана система с модула на MyPos, както и защитена връзка на сайта с SSL Сертификат. Може да заплатите с всяка карта VISA, Maestro, MasterCard и други.
4. Онлайн плащане през PayPal - имаме интегрирана система с модула на PayPal, както и защитена връзка на с сайта SSL Сертификат
5. Отложено плащане чрез TBI BANK - имаме интегрирана система с модула на TBI, след като го изберете като метод за плащане, след приключване на поръчката ще може да ползвате разсрочено плащане или плащане до 30 дни без оскъпяване
6. Отложено плащане чрез NEWPAY - имаме интегрирана система с модула на NEWPAY, след като го изберете като метод за плащане, след приключване на поръчката ще може да ползвате разсрочено плащане или плащане до 30 дни без оскъпяване
HACCP - АНАЛИЗ НА ОПАСНОСТИТЕ И КОНТРОЛ НА КРИТИЧНИТЕ КОНТРОЛНИ ТОЧКИ HACCP Безопасността на храните е от изключителна важност за общественото здраве, която се осигурява с въвеждането на ефективни НАССР системи. Какво е HACCP? • HACCP е съкращение на Hazard Analysis ans Critical Control Point, което в превод означава "Анализ на опасностите и контрол на критичните точки". Критичните точки са точки от технологичния цикъл на храните, в които има вероятност да се появят биологични, химически и физически опасности, които да окажат негативно въздействие на храните и човешкия организъм. Критичните точки за контрол трябва да се управляват, с цел задържане нивото на опасността, нейното намаляване или елиминиране. • HACCP е научно обоснован и систематичен подход. НАССР системата има изключително превантивен характер, свързан с предотвратяване на рисковете от замърсяване на храните и намаляване вероятността от тяхната поява. • В основата на изискванията на HACCP са залегнали принципите на Codex Alimentarius. Публикациите на Codex Alimentarius, съдържащи препоръки, касаещи безопасността на храните, които са включени в законодателствата на страните членки на ЕС. Като общ документ е разработена директива 93/43/EEG на Съвета на Европа, която е базирана на указанията на Codex Alimentarius. • Успешното приложение и внедряване на НАССР система е в тясна зависимост от добре специфицирани, документирани и напълно функциониращи програми за хигиена на храната, основани на изискванията на Codex Alimentarius. • Обхватът на приложение на HACCP системите, покрива цялата хранителна верига – от първичното производство (на плодове, зеленчуци, животни и други за човешка консумация), през производство, транспортиране, съхранение, дистрибутиране, търговия, опаковане и преопаковане, сервиране, до крайната консумацията на храната от човека. Следователно HACCP системите са приложим за всички звена от хранителната верига, както и такива които произвеждат опаковки за хранителни продукти, препарати за почистване и дезинфекция за хранителни обекти, храни за животни и препарати за растителна защита. Принципи на системата НАССР HACCP се базира на седем основни принципа: 1. Анализ на опасностите Определяне на всички потенциалните опасности, свързани с отделните етапи на технологичната преработка на храните, анализ на опасностите и оценка на риска от тях, обсъждане на контролни мерки. 2. Определяне на Критичните Контролни Точки или CCP (Critical Control Point) Определяне на точките, в които вероятността от поява на опасност, оказваща влияние на човешкия организъм, изисква допълнителна намеса за предотвратяване на риска, свеждане до минимум или елиминиране на вероятността от появата на опасност. 3. Определяне на критична граница и въвеждането й Критичната граница е прагова стойност на критерий, която разделя приемливата от неприемливата стойност на дадена опасност. Определената критична граница за даден периметър трябва да бъде спазвана, за да е сигурно, че CCP е под контрол. 4. Установяване на система на мониторинг /контрол/ на CCP чрез наблюдение Система на контрол с оглед осигуряването, че всяка CCP е под контрол, т.е. че критичните граници се спазват. 5. Установяване на корективни действия /мерки/ Корективни действия се предприемат, когато мониторингът показва, че определена CCP е извън контрол. Тогава настъпилата ситуация трябва веднага да бъде коригирана чрез предприемане на подходящи действия. 6. Установяване на процедури за верификация /проверка/ на системата Те са с цел потвърждаване, че системата НАССР работи ефективно, както и откриване на евентуални недостатъци, на база данните от контрола на идентифицираните контролни и критични точки. 7. Въвеждане на документация Документация включва всички процедури и записи, подходящи за прилагането Принципите и предварителните стъпки за изграждане на НАССР система, описани в Кодекс Алиментариус (Codex Alimentarius) са в основата на всички останали стандарти свързани с безопасността на храните: ISO 22000 , IFS Food , IFS Logistics, IFS Broker, BRC (Global standard for food safety). HACCP - Анализ на опасностите и контрол на критичните контролни точки
Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката Ви вместо Вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях: