Социални Мрежи
Каталог

Червена боровинка - защо се приема и ползите за здравето

22 декември 2021
Червена боровинка - защо се приема и ползите за здравето

Какво представлява червената боровинка

 
Червените боровинки са малки, тръпчиви, яркочервени плодове, които са популярно лакомство, особено през празничния сезон.
 
Те са пълни с антиоксиданти и осигуряват много ползи за здравето.
 
Добавките от червена боровинка, които са направени от сушени боровинки на прах, предлагат лесен начин да се насладите на тези предимства, без да се налага да ядете червени боровинки всеки ден.
 
Тази статия разглежда най-често срещаните употреби на добавките от червена боровинка, техните потенциални ползи за здравето, както и препоръчителната дозировка.
 
 

Какво представляват добавките от червена боровинка?

 

Добавките от червена боровинка са малки таблетки или капсули, направени от сушени, стрити на прах червени боровинки.
 
Те осигуряват много от същите ползи за здравето като пресните червени боровинки.
 
Спецификите варират в зависимост от марката, но една порция хапчета от червена боровинка обикновено е еквивалентна на чаша от 8 унции (237 ml) чист сок от червена боровинка.
 
Капсулите от червена боровинка се предлагат без рецепта в аптеките или могат да бъдат закупени онлайн.

 

Помагат за предотвратяване на инфекции на пикочните пътища

 
Добавките от червена боровинка могат да бъдат ефективен начин за предотвратяване на повтарящи се инфекции на пикочните пътища (UTIs).
 
Червените боровинки съдържат съединения, наречени проантоцианидини, които предотвратяват прикрепването на бактериите E. coli към лигавицата на уретрата и пикочния мехур. Ако бактериите не могат да се придържат към тъканите, те не могат да се размножават и да причинят инфекция.
 
Няколко проучвания са установили, че приемането на капсули от червена боровинка, съдържащи 36 mg проантоцианидини всеки ден в продължение на два месеца, може значително да намали честотата на UTI, особено при жените .
 
 

Те съдържат мощни антиоксиданти

 

Червените боровинки са пълни с антиоксиданти, които предпазват тялото ви от увреждане, причинено от свободните радикали.
 
Увреждането от свободните радикали е свързано с много хронични заболявания, включително сърдечни заболявания и диабет. Интересното е, че червените боровинки съдържат повече антиоксиданти от много други често консумирани плодове и горски плодове.
 
Някои от съединенията в боровинките са дори по-ефективни от витамин Е, един от най-важните антиоксиданти на тялото, в борбата със свободните радикали.
 
Тъй като капсулите от червена боровинка са направени от сушени, стрити на прах червени боровинки, те съдържат дори по-висока концентрация на антиоксиданти, отколкото пресни плодове или готови продукти като сос от червена боровинка или желе от червена боровинка.
 
Въпреки че капсулите от червена боровинка са направени от сушени, стрити на прах червени боровинки, тяхното антиоксидантно съдържание остава активно. Всъщност е доказано, че приемането на добавки от червена боровинка всеки ден в продължение на осем седмици значително намалява маркерите на оксидативен стрес в тялото.
 
 

Други потенциални ползи

 

Докато изследванията върху добавките от червена боровинка са донякъде ограничени, проучванията върху сок от червена боровинка и екстракти от червена боровинка показват, че те имат следните предимства:
 
Подобряване на здравето на сърцето: Редовното пиене на сок от червена боровинка може да намали риска от сърдечни заболявания чрез повишаване на „добрия“ HDL холестерол, намаляване на възпалението и предотвратяване на окисляването на холестерола.
 
Защита срещу стомашни язви: Някои съединения в сока от червена боровинка могат да помогнат за елиминиране на бактериални инфекции H. pylori в стомаха, намалявайки риска от стомашни язви.
 
По-добър контрол на кръвната захар: Няколко проучвания установяват, че сокът от червена боровинка може значително да намали нивата на кръвната захар при хора с диабет.
 
Защита от рак: Проучванията с епруветки и животни показват, че съединенията, открити в червените боровинки, могат да предпазват от рак и да забавят растежа на тумори.
 
По-здрави зъби и венци: Същите съединения от червена боровинка, които предотвратяват прикрепването на бактериите към пикочните пътища, също така предотвратяват прекомерното разрастване на бактериите в устата ви, като по този начин намаляват кариеса и заболяванията на венците.
 
Повишен имунитет: Няколко малки проучвания са установили, че съединенията в сока от червена боровинка могат да повишат имунитета и да намалят симптомите на грипа.
 
 

Препоръчителни дозировки

 

Няма стандартна дозировка за хапчетата от червена боровинка и количествата могат да варират значително между марките.
 
Като цяло изследванията са установили, че приемането на 500–1500 mg сушени червена боровинка на прах на ден предотвратява инфекции на пикочните пътища. Освен това, 1200 mg прах от изсушен сок от червена боровинка може да намали оксидативния стрес.
 
По-новите изследвания се фокусират върху концентрацията на проантоцианидини, тъй като те са една от основните активни съставки в хапчетата от червена боровинка.
 
Продуктите, съдържащи най-малко 25% проантоцианидини или 36 mg на порция, изглежда са най-ефективни за предотвратяване на инфекции на пикочните пътища.
 
Сподели: