Социални Мрежи
Каталог

Какви са ползите за здравето при прием на биотин?

14 април 2020
Какви са ползите за здравето при прием на биотин?

Биотинът е водоразтворим В-витамин, който помага на тялото ви да преобразува храната в енергия.

Особено важно е по време на бременност и кърмене.

В допълнение, биотинът е важен за здравето на вашата коса, кожа и нокти.

Тази статия обяснява всичко, което трябва да знаете за биотина, включително неговите 7 основни ползи за здравето.

 

Какво е биотин?


Биотинът е един от В-витамините, известен още като витамин В7.

 

Някога той се е наричал коензим R и витамин З. H означава Haar und Haut, който е немски за косата и кожата.

Биотинът е водоразтворим, което означава, че тялото не го съхранява. Той има много важни функции в организма.

Това е необходимо за функцията на няколко ензима, известни като карбоксилази. Тези ензими, съдържащи биотин, участват във важни метаболитни пътища, като например производството на глюкоза и мастни киселини.

Често препоръчителен прием е 5 mcg (микрограма) на ден при кърмачета и 30 mcg при възрастни. Това достига до 35 mcg на ден при кърмещи жени.

Дефицитът на биотин е доста рядък. Въпреки това, някои групи като бременни жени - могат да го изпитат в леки форми.

 

Биотинът има редица възможни ползи

 

1. Макронутриентен метаболизъм


Биотинът е важен за производството на енергия. Например няколко ензима се нуждаят от него, за да функционират правилно.

Тези ензими участват в метаболизма на въглехидратите, мазнините и протеините. Те инициират критични стъпки в метаболитните процеси на тези хранителни вещества.

Биотинът играе роля в:

Глюконеогенеза: Този метаболитен път позволява производството на глюкоза от източници, различни от въглехидрати, като аминокиселини. Ензимите, съдържащи биотин, помагат да се започне този процес.
Синтез на мастни киселини: Биотинът подпомага ензимите, които активират реакциите, важни за производството на мастни киселини.
Разграждането на аминокиселините: Ензимите, съдържащи биотин, участват в метаболизма на няколко важни аминокиселини, включително левцин.


Резюме: Биотинът подпомага производството на енергия. Той поддържа редица ензими, участващи в метаболизма на въглехидратите, мазнините и протеините.

 

2. Чупливи нокти


Крехките нокти са слаби и лесно стават натрошени, цепени или напукани.

 

Това е често срещано състояние, което се очаква да засегне около 20 процента от световното население.

Биотинът може да се възползва от чупливи нокти.

В едно проучване на 8 души с чупливи нокти са давали 2,5 mg биотин на ден в продължение на 6 до 15 месеца. Дебелината на ноктите се подобри с 25% при всички 8 участници. Намаляването на ноктите също беше намалено.

Друго проучване на 35 души с чупливи нокти е открило 2,5 mg биотин на ден за 1,5 до 7 месеца подобрени симптоми при 67% от участниците.

Тези проучвания обаче бяха малки и са необходими повече изследвания.

Резюме: Чупливите нокти са крехки и лесно се разцепват или напукват. Биотин добавки може да помогне за укрепване на ноктите.

 

3. Здраве на косата


Биотинът често се свързва с повишен растеж на косата.

 

Дефицитът на биотин може да доведе до загуба на коса, което показва, че витаминът е важен за косата.

Въпреки че често се предлага като алтернативно лечение на косопад, само хора с действителен дефицит на биотин получават значителна полза от допълването.

Препоръчва се хората с дефицит на биотин да приемат 30 до 100 микрограма (mcg) на ден. 

Дали подобрява растежа на косата при здрави хора, тепърва ще се определя.

Резюме: Биотинът се твърди, че насърчава растежа на косата и здравата коса, но доказателствата са слаби. Въпреки това, дефицитът е свързан с загубата на коса и тези, които в действителност имат дефицит, могат да се възползват от допълването.

 

4. Бременност и кърмене


Биотинът е важен по време на бременност и кърмене. Тези жизнени етапи са свързани с повишено изискване за този витамин.

 

В действителност е изчислено, че до 50% от бременните жени могат да развият лек дефицит на биотин. Това означава, че може да започне да повлиява леко на тяхното благосъстояние, но не е достатъчно тежко, за да предизвика забележими симптоми.

Смята се, че дефицитът възниква поради по-бързото разпадане на биотин в организма по време на бременност.

Освен това, основна причина за безпокойство е, че проучванията върху животни са установили, че дефицитът на биотин по време на бременност може да причини вродени дефекти.

Независимо от това, не забравяйте винаги да се консултирате с вашия лекар или диетолог / диетолог, преди да приемате добавки по време на бременност и докато кърмите.

Резюме: Ако сте бременна или кърмите, нуждите ви от биотин може да се повишат. До 50% от жените могат да получават по-малко от този витамин, отколкото се нуждаят по време на бременност.

 

5. Намалена кръвна захар при хора с диабет


Диабет тип 2 е метаболитно заболяване. Характеризира се с високи нива на кръвна захар и нарушена функция на инсулин.

 

Изследователите са проучили как добавките с биотин влияят на нивата на кръвната захар при диабетици тип 2.

Някои данни показват, че концентрацията на биотин в кръвта може да е по-ниска при хора с диабет в сравнение със здрави индивиди.

Проучвания при диабетици, даващи само биотин, дават смесени резултати.

Няколко контролирани проучвания обаче показват, че добавките с биотин в комбинация с минерала хром могат да понижат нивата на кръвната захар при някои хора с диабет тип 2.

Резюме: Когато се комбинира с хром, биотинът може да помогне за понижаване на нивата на кръвната захар при хора с диабет тип 2.

 

6. Здраве на кожата


Ролята на биотин в здравето на кожата не се разбира добре. Известно е обаче, че можете да получите червени, люспести кожни обриви, ако имате дефицит.

 

Някои проучвания предполагат също, че дефицитът на биотин понякога може да причини кожно разстройство, наречено себореен дерматит, известно още като капачка на люлката.

Ролята на биотин за здравето на кожата може да е свързана с неговия ефект върху метаболизма на мазнините, който е важен за кожата и може да бъде нарушен, когато липсва биотин.

Няма доказателства, които показват, че биотинът подобрява здравето на кожата при хора, които нямат дефицит на витамин.

Резюме: Хората с недостиг на биотин могат да имат кожни проблеми. Въпреки това няма доказателства, че витаминът има ползи за кожата при хора, които нямат дефицит.

 

7. Множествена склероза


Множествената склероза (МС) е автоимунно заболяване. При МС защитното покритие на нервните влакна в мозъка, гръбначния мозък и очите е повредено или унищожено.

 

Тази защитна обвивка се нарича миелин и се смята, че биотинът е важен фактор за производството й.

Пилотно проучване при 23 души с прогресираща МС е тествало използването на високи дози биотин. Над 90% от участниците са имали известна степен на клинично подобрение.

Въпреки че тази констатация се нуждае от много повече проучвания, при хора с прогресираща МС са проведени поне две рандомизирани контролирани проучвания. Крайните резултати не са публикувани, но предварителните резултати са обещаващи.

Резюме: Високите дози биотин обещават за лечение на множествена склероза, сериозно заболяване, което засяга централната нервна система.

 

 

Сподели: