Социални Мрежи
Каталог

Какво е ZMA?

14 април 2020
Какво е ZMA?

ZMA е натурална минерална добавка, съставена от цинк, магнезиев аспартат и витамин В6. Цинкът поддържа имунната ви система и мускулите. Магнезият играе роля в метаболизма и здравето на мускулите и спомага за управлението на съня. B6 може да повиши енергията.

Производителите на ZMA твърдят, че увеличаването на тези три хранителни вещества във вашияр организъм може да изгради мускулна сила и издръжливост, да ускори възстановяването на мускулите и да подобри качеството на вашия сън.

През 2000 г. изследователите дават добавки ZMA на група футболисти от NCAA, които тренират два пъти на ден. След 7 седмици те откриха значително увеличение на тестостерона и хормона на растежа на играчите, които са свързани с растежа на мускулите. Въпреки това, един от учените, които проведоха проучването притежава регистрираната търговска марка за оригиналната формула на ZMA, и неговата компания финансира изследването.

 

ZMA и атлетично представяне


Твърди се, че добавките за ZMA увеличават атлетичните показатели и изграждат мускулите.

На теория ZMA може да засили тези фактори при тези, които имат недостиг на цинк или магнезий.

Недостигът на който и да е от тези минерали може да намали производството на тестостерон, хормон, който влияе върху мускулната маса, както и на инсулиноподобния растежен фактор (IGF-1), хормон, който влияе върху растежа и възстановяването на клетките.

В допълнение, много спортисти може да имат ниски нива на цинк и магнезий, което може да компрометира представянето им. По-ниските нива на цинк и магнезий могат да бъдат резултат от строги диети или загуба на повече цинк и магнезий чрез пот или уриниране.

Понастоящем само няколко проучвания разглеждат дали ZMA може да подобри атлетичното представяне.

Едно 8-седмично проучване при 27 футболисти показа, че приемането на добавка ZMA ежедневно значително повишава мускулната сила, функционалната мощност и нивата на тестостерон и IGF-1.

 

Предимства на добавките ZMA


Проучванията на отделните компоненти на ZMA предполагат, че добавката може да предложи няколко предимства.

Може да повиши имунитета
Цинкът, магнезият и витамин В6 играят ключова роля във вашето имунно здраве.

Например, цинкът е от съществено значение за развитието и функционирането на много имунни клетки. Всъщност, допълването с този минерал може да намали риска от инфекции и да подпомогне зарастването на рани.

Междувременно дефицитът на магнезий е свързан с хронично възпаление, което е ключов двигател на стареенето и хронични състояния като сърдечни заболявания и рак.

Обратно, приемането на магнезиеви добавки може да намали маркерите на възпалението, включително С-реактивен протеин (CRP) и интерлевкин 6 (IL-6).

И накрая, дефицитът на витамин В6 е свързан с лошия имунитет. Имунната ви система се нуждае от витамин В6 за производството на бели кръвни клетки, борещи се с бактерии, и това повишава способността им да се бори с инфекцията и възпалението.

 

Може да помогне за контрола на кръвната захар


Цинкът и магнезият може да помогнат на хората с диабет да контролират нивата на кръвната си захар.

Анализ на 25 проучвания при над 1360 души с диабет показа, че приемането на добавка на цинк намалява кръвната захар на гладно, хемоглобин А1с (HbA1c) и нивата на кръвната захар след хранене.

Всъщност той установява, че добавянето с цинк понижава HbA1c - маркер за дългосрочните нива на кръвната захар - до степен, подобна на тази на метформин, популярно лекарство за диабет.

Магнезият може също да подобри контрола на кръвната захар при хора с диабет, като подобри способността на организма да използва инсулин, хормон, който премества захарта от кръвта ви в клетки.

Всъщност, при анализ на 18 проучвания магнезият е по-ефективен за намаляване на нивата на кръвната захар на гладно, отколкото плацебо при хора с диабет. Освен това значително намалява нивата на кръвната захар при тези, изложени на риск от развитие на диабет.

 

Може да помогне за подобряване на съня ви


Комбинацията от цинк и магнезий може да подобри качеството на съня ви.

Изследванията сочат, че магнезият помага за активирането на парасимпатиковата нервна система, която е отговорна за това, че помага на тялото ви да се чувства спокойно.

Междувременно добавките с цинк се свързват с подобреното качество на съня както при изследвания върху хора и животни.

8-седмично проучване при 43 възрастни възрастни с безсъние показа, че приемането на комбинация от цинк, магнезий и мелатонин - хормон, който регулира циклите на сън-бодърстване - ежедневно помага на хората да заспят по-бързо и подобрява качеството на съня, в сравнение с плацебо.

 

Може да повдигне настроението ви


Магнезият и витамин В6, и двата се намират в ZMA, могат да помогнат за повишаване на настроението ви.

Едно проучване при приблизително 8 900 възрастни установи, че тези под 65-годишна възраст с най-нисък прием на магнезий имат 22% по-висок риск от развитие на депресия.

Друго 12-седмично проучване при 23 възрастни възрастни показа, че приемането на 450 mg магнезий дневно намалява симптомите на депресия толкова ефективно, колкото антидепресантното лекарство.

Няколко проучвания свързват ниските нива в кръвта и приема на витамин В6 с депресията. Приемът на витамин B6 обаче не изглежда да предотврати или лекува това състояние.

 

Витамините и минералите в ZMA могат да играят роля при загуба на тегло.

В едномесечно проучване при 60 пациенти със затлъстяване, тези, които приемат 30 mg цинк дневно, имат по-високи нива на цинк и губят значително повече телесно тегло от тези, приемащи плацебо.

Изследователите смятали, че цинкът подпомага загубата на тегло чрез потискане на апетита.

Други изследвания са установили, че хората със затлъстяване са склонни да имат по-ниски нива на цинк.

Междувременно е показано, че магнезият и витамин В6 намаляват подуването на корема и задържането на вода при жени с предменструален синдром (PMS).

Въпреки това, не са открити проучвания, че ZMA може да ви помогне да отслабнете, особено при телесните мазнини.

По-добра стратегия за дългосрочен успех в отслабването е да създадете калориен дефицит, да спортувате редовно и да ядете много пълноценни храни като пресни плодове и зеленчуци.

 

ZMA е хранителна добавка, която съдържа цинк, магнезий и витамин В6.

Това може да подобри атлетичните показатели, но настоящите изследвания показват смесени резултати.

Въпреки това отделните му хранителни вещества могат да осигурят ползи за здравето, като подобряване на контрола на кръвната захар, настроението, имунитета и качеството на съня.

Това особено важи, ако имате недостиг на едно или повече хранителни вещества, съдържащи се в добавки ZMA.

Сподели: