Социални Мрежи
Каталог

Колаген: цялата истина

30 януари 2022
Колаген: цялата истина

Колагенът е най-разпространеният протеин в човешкото тяло, намира се в костите, мускулите, кожата и сухожилията. Колаген е веществото, което държи тялото заедно. Колагенът образува скеле, за да осигури здравина и структура. Ендогенният колаген е естествен колаген, синтезиран от тялото. Екзогенният колаген е синтетичен. Той идва от външен източник, като хранителни добавки. Ендогенният колаген има редица важни функции. Разпадането и изчерпването са свързани с редица здравословни проблеми. Екзогенният колаген се използва за медицински и козметични цели, включително за възстановяване на телесните тъкани.

 

Бързи факти за колагена

Ето някои ключови точки за колагена. Повече подробности в основната статия.

 • Колагенът се среща в цялото тяло, но особено в кожата, костите и съединителната тъкан.
 • Някои видове колагенови фибрили, грам за грам, са по-здрави от стоманата.
 • Производството на колаген намалява с възрастта и излагането на фактори като тютюнопушене и UV светлина.
 • Колагенът може да се използва в колагенови превръзки, за да привлече нови кожни клетки към наранените места
 • Козметичните лосиони, които твърдят, че повишават нивата на колаген, е малко вероятно да го направят, тъй като молекулите на колагена са твърде големи, за да се абсорбират през кожата.

 

 

Какво е колаген?
Колагенът е твърд, неразтворим и влакнест протеин, който съставлява една трета от протеина в човешкото тяло. В повечето колагени молекулите са опаковани заедно, за да образуват дълги, тънки фибрили. Те действат като поддържащи структури и закрепват клетките една към друга. Те придават на кожата здравина и еластичност. Има най-малко 16 различни типа на колаген, но 80 до 90 процента от тях принадлежат към типове 1, 2 и 3. Тези различни типове имат различни структури и функции. Колагените в човешкото тяло са силни и гъвкави. Колагеновите фибрили тип 1 са способни да се разтягат. Грам за грам, те са по-здрави от стоманата.

 

Роли: Какво прави колагенът?

Колаген се секретира от различни клетки, но основно от клетките на съединителната тъкан. Намира се в извънклетъчния матрикс. Това е сложна мрежа от макромолекули, която определя физическите свойства на телесните тъкани. Макромолекулата е молекула, съдържаща голям брой атоми. В дермата или средния слой на кожата, колагенът помага за образуването на фиброзна мрежа от клетки, наречени фибробласти, върху които могат да растат нови клетки. Той също така играе роля в заместването и възстановяването на мъртвите кожни клетки. Някои колагени действат като защитни покрития за деликатните органи в тялото, като бъбреците. С възрастта тялото произвежда по-малко колаген! Структурната цялост на кожата намалява. Образуват се бръчки, а ставният хрущял отслабва. Жените изпитват драматично намаляване на синтеза на колаген след менопаузата. До 60-годишна възраст значителното намаляване на производството на колаген е нормално.

 

 

Приложение на колаген: медицински и козметични

Колагенът е резорбируем. Това означава, че може да се разгради, преобразува и абсорбира обратно в тялото. Може също да се формира в плътни твърди вещества или решетъчни гелове. Неговият разнообразен набор от функции и фактът, че се среща естествено, го правят клинично универсален и подходящ за различни медицински цели. Колагенът за медицинска употреба може да произхожда от риби, крави, прасета или овце.

 

Лечение на остеоартрит

Добавките или формулировките с колаген могат да помогнат за лечение на остеоартрит. Проучване от 2006 г. установи, че добавките, съдържащи колаген, помагат за намаляване на болезнените симптоми и подобряване на функцията на ставите при хора с остеоартрит. Тъй като качествените добавки се абсорбират, колагенът се натрупва в хрущяла и това помага за възстановяването на извънклетъчния матрикс. Не всички проучвания обаче подкрепят тези констатации.

 

Филър за кожа

Инжекциите с колаген могат да подобрят контурите на кожата и да запълнят липсите. Филърите, които съдържат колаген, могат да се използват козметично за премахване на линии и бръчки от лицето. Може също да подобри белезите, стига те да нямат остър ръб. За тези пълнители се изпозлва колаген от риби и крави. Трябва да се направят кожни тестове, преди да се използва говежди или рибен колаген, за да се избегнат всякакви алергии. Колагенът може да запълни относително повърхностни вдлъбнатини! По-обширните празнини обикновено се запълват с вещества като мазнини, силикон или импланти.


Заздравяване на рани

Колагенът може да помогне за заздравяването на рани, като привлича нови кожни клетки към мястото на раната. Той насърчава заздравяването и осигурява платформа за растеж на нова тъкан.

Превръзки с колаген могат да помогнат за лечението на:

 • хронични рани, които не се повлияват от друго лечение
 • рани, които изхвърлят телесни течности като урина или пот
 • гранулиращи рани, върху които израстват различни тъкани
 • некротични или гниещи рани
 • изгаряния от втора степен
 • места за даряване на кожа и кожни присадки

 

Колагеновите превръзки не се препоръчват при изгаряния от трета степен, рани, покрити със сух есхар, или за пациенти, които може да са чувствителни към продукти, получени от риби или крави.


Насочвана регенерация на тъканите

Мембраните на базата на колаген са използвани в пародонталната и имплантната терапия за насърчаване на растежа на специфични видове клетки. При оралната хирургия колагеновите бариери могат да попречат на бързорастящите клетки около венеца от миграция към рана в зъба. Това запазва пространство, където зъбните клетки имат шанса да се регенерират. Мембраните на базата на колаген могат да подпомогнат заздравяването в тези случаи и са резорбируеми, така че тази бариера не трябва да се отстранява хирургично след основната операция.

 

Съдова протеза

Колагеновите тъканни присадки от донори са използвани при регенерация на периферните нерви, в съдови протези и при артериална реконструкция. Докато колагеновите протези са съвместими с човешкото тяло, е установено, че някои са тромбогенни или вероятно да причинят коагулация на кръвта.

 

 

Ревитализация на кожата

Много продукти, съдържащи колаген, включително кремове и пудри, твърдят, че ревитализират кожата, като повишават нивата на колаген в тялото. Това обаче е малко вероятно, тъй като молекулите на колагена са твърде големи, за да се абсорбират през кожата. Всяка полза вероятно се дължи на овлажняващите ефекти на тези продукти. Те не увеличават директно колагена. Такива лечения също не са класифицирани като лекарства, така че всякакви твърдения относно тяхната ефикасност не е необходимо да бъдат научно доказани. Препоръчва се повишено внимание при използване на тези продукти.

 

Как да предотвратим загубата на колаген

Лазерната терапия може да помогне за лечение на стрии, тъй като може да стимулира растежа на колаген, еластин и меланин.

Здравословната диета може да помогне на тялото да произвежда колаген. Хранителните вещества, които могат да подпомогнат образуването на колаген, включват:

 • Пролин: В яйчен белтък, месо, сирене, соя и зеле.
 • Антоцианидини: в къпини, боровинки, череши и малини.
 • Витамин С: В портокали, ягоди, чушки и броколи.

Хранителни добавки съдържащи висококачествен колаген, хиалуронова киселина и витамини запълват дефицита на колаген. Освен това насърчават тялото да произвежда собствен колаген.

Какво уврежда колагена?

Някои фактори могат да изчерпят нивата на колаген в тялото. Избягването им може да запази кожата здрава за по-дълго.

 

Висока консумация на захар: Диетата с високо съдържание на захар увеличава скоростта на гликиране, процес, при който кръвните захари се прикрепят към протеините, за да образуват нови молекули, наречени крайни продукти за напреднали гликиране (AGEs). AGE увреждат близките протеини и могат да направят колагена сух, крехък и слаб.

 

Пушене: Много химикали, присъстващи в тютюневия дим, увреждат както колагена, така и еластина в кожата. Никотинът също така стеснява кръвоносните съдове във външните слоеве на кожата. Това компрометира здравето на кожата, като намалява доставката на хранителни вещества и кислород към кожата.

 

Слънчева светлина: Ултравиолетовите лъчи в слънчевата светлина карат колагена да се разгражда по-бързо, увреждайки колагеновите влакна и причинявайки натрупване на анормален еластин. UV лъчите на слънчевата светлина увреждат колагена в дермата и кожата се възстановява неправилно, образувайки бръчки.

 

Автоимунни заболявания: Някои автоимунни заболявания причиняват антитела към колаген. Генетичните промени могат да засегнат извънклетъчния матрикс. Произвежданият колаген може да бъде по-нисък или може да бъде дисфункционален, мутирал колаген.

 Процесът на стареене кара нивата на колаген да се изчерпват естествено с течение на времето. Няма начин да се предотврати това. Избягването на тютюнопушене и прекомерното излагане на слънце и спазването на здравословен режим на хранене и упражнения може да помогне за намаляване на видимото стареене и защита на колагена, поддържайки кожата, костите, мускулите и ставите здрави за по-дълго. Висококачествените хранителни добавки съдържащи чист колаген, в комбинация с хиалуронова киселина, витамин С, витамини от групата B са препоръчителни когато говорим за набавяне на колаген от външен източник. Също така високите дози колаген, запълват по-бързо дефицита на колаген в тялото и могат да насърчат естественото производство в организма.

Сподели: