Социални Мрежи
Каталог

10 органа в човешкото тяло, които имат пряка връзка с витамин D

12 март 2022
10 органа в човешкото тяло, които имат пряка връзка с витамин D

Витамин D е мастноразтворим витамин, който играе важна роля в натрупването и консервирането на минералите калций и фосфор. Той е много важен за здравината на костите, зъбите и мускулите. Предпазва и от инфекции на дихателните пътища и грип през студените зимни дни. Хората с недостиг на витамин D са по-застрашени от сърдечен удар, защото този витамин възпрепятства калцирането на артериите.

 

Досега витамин D се свързваше единствено със заболявания като рахит и остеопороза, но напоследък учените установиха, че той отговаря за цялостното човешко здраве, твърди д-р Антъни Норман - международен експерт. Д-р Норман свързва витамин D с имунната система, регулацията на инсулин, кръвното налягане мозъчната и мускулната активност.

 

Достатъчната наличност на витамин D в организма предпазва от ракови заболявания.
Д-р Норман посочва 10 органа в човешкото тяло, които имат пряка връзка с витамин D.

 

Сред тях са:
- костният мозък;
- дебелото черво;
- тънките черва;
- бъбреците;
- белият дроб;
- простатата;
- ретината, кожата;
- стомахът и матката.

 

Според д-р Норман липсата му може да увреди тези органи. Недостигът му се свързва и с болести като рак на простатата, на дебелото черво, на гърдата и други, често срещани болести.

 При определяне на хранителния режим е много важно внимателно да се подберат дозите витамин D, заедно с балансирано излагане на слънчева светлина и спазването на подходяща диета за постигане на максимални резултати. По естествен начин може да си набавите витамин D чрез рибеното масло, съомгата, скумрията, риба тон, телешки дроб, сирене, като в най големи количества се съдържа в рибеното масло.

Но не трябва да разчитате само на храната си за получаване на нужните ви количества от този витамин. Десет минути излагане на ръцете и лицето под лятното слънце могат да ви осигурят нужното количество, но това трябва да става внимателно, след използването на слънцезащитни продукти. През лятото можете да складирате доста витамин D в мастните си клетки и ако и хранителният ви режим е добър, това най-вероятно ще ви стигне за през зимата.

 

Добре е да се приема определено количество витамин D, дори е от жизненоважно значение, но повече не означава по-добре. Тъй като това хранително вещество се складира в мастните клетки, дългосрочното приемане на големи дози може да доведе до отлагане на калций в меките тъкани на тялото, като по този начин се вреди необратимо на бъбреците и сърдечносъдовата система. Прекаленият прием на витамина (като хранителна добавка или от обогатени с витамин D храни) води до повишаване нивата на калция в кръвта и свързаните с това ефекти - апатия, анорексия, запек, диария, суха уста, страх, главоболие, гадене и повръщане, жажда и слабост.

Може да разгледате всички продукти съдържащи витамин Д в секция "Витамини и Минерали". 


Към продуктите тук!

 

Сподели: