Социални Мрежи
КОЛИЧКА 0
продукта
Количката е празна
Каталог

Предимства от приема на витамин D3

14 април 2020
Предимства от приема на витамин D3

Витамин Д3

 

Когато става дума за витамини от а до я и тяхното въздействие върху здравето, понякога може да е объркващо като се опитваме да разберем какво прави всеки от тях. Въпреки че витамин С е обозначен като опция за имунна поддръжка и Е се счита за неговите лечебни свойства на кожата, има някои ключови други, които са също толкова важни за разбиране - като витамин D3.

 

 

ОСНОВИТЕ НА ВИТАМИН D

 

Витамин D е уникален вид витамин, тъй като всъщност действа по-скоро като стероиден хормон, отколкото диетично помощник и не е лесно достъпен в повечето храни, както другите витамини често са; поради това се смята, че близо 75 процента от хората имат някакъв дефицит.

 

По-скоро витамин D се набавя основно от слънцето, поради което често се нарича „витамин от слънцето“. Когато кожата абсорбира слънчевата светлина, тя синтезира UVB лъчите във витамин D.

 

Въпреки че винаги трябва да ограничавате продължителното излагане на слънце, получаването на адекватни количества лъчи е първата стъпка за осигуряване на доброто ви запаси на тялото, което е важно, тъй като витамин D има огромен ефект върху настроението и с течение на времето може да помогне за облекчаване на симптомите на депресия. Това е също вид мастноразтворим витамин, който играе основна роля в начина, по който тялото абсорбира други хранителни вещества.

 

Но не навсякъде по света е толкова слънчево, колкото Калифорния или Флорида, което ограничава достъпа и тъй като процесът на синтезиране варира от човек на човек, не всеки има една и съща способност да приема необходимите количества. Тогава влизат в действие хранителните добавки, които може да разгледате тук.

 

 

РАЗЛИЧАТА МЕЖДУ ВИТАМИН D, ВИТАМИН D2 И ВИТАМИН D3

 

Витамин D всъщност се предлага в две форми: витамин D2 и витамин D3, а основната разлика наистина е само източника. Докато D2 се произвежда от растения и гъби (и често от вида, който е включен в обогатено мляко, хляб и зърнени култури), D3 се създава от животински продукти и е най-подобен на този, който естествено се произвежда от тялото чрез излагане на слънчева светлина. Поради това познаване, повечето лекари и диетолози препоръчват да се допълва с витамин D3.

 

 

МНОГОБРОЙНИТЕ ПРЕДИМСТВА НА VITAMIN D3

 

Витамин D3 може да окаже влияние върху до 2000 различни гени в тялото и има пряка роля върху много повече аспекти на здравето, отколкото мнозина биха могли да осъзнаят.

 

Рецепторите на витамин D се намират в почти всяка клетка и веднага щом D се свърже с рецептор, той включва или изключва гените, като подтиква промени на клетъчно ниво. Проучванията, завършени през последните две десетилетия, са доказали, че този процес изключва гените, причиняващи рак, включва имунопротективни гени и дори действа като показател на клетките кои витамини и минерали да абсорбират. Всичко това има голям ефект върху много важни процеси в тялото, включително:

 

Костно здраве

Силните кости са резултат от добрия прием на витамин D3, защото той помага да се регулира и контролира способността на тялото да абсорбира фосфор и калций - две съединения, които осигуряват плътност и здравина на скелетната система и зъбите.

 

Контрол на инсулина

Витамин D3 стимулира панкреаса и задейства процеса за производство на инсулин. Това е ключово за по-ефективно управление на нивата на кръвната захар и може да помогне на диабетиците да контролират по-добре болестта.

 

Понижено кръвно налягане

Изследване от Бостънския университет установи, че тези с високо кръвно налягане са имали спад в броя, когато нивата на витамин D са били повишени. D3 активно намалява концентрацията на ренин, ензим, секретиран от бъбрека, който има влияние върху кръвоносните съдове.

 

Възможна превенция на рака

Някои доказателства подкрепят идеята, че повишеният витамин D3 може да помогне за забавяне на прогресията на туморите на простатата, докато други доклади показват, че комбинирането на хранителното вещество с повече фибри може да намали риска от развитие на полипи, което може да доведе до рак на дебелото черво.

 

Друга полезна комбинация е витамин D и калций: Четиригодишно проучване установи, че когато жените в менопауза се допълват и с двете, вероятността им да развият рак намалява с 60 процента.

 

Витамин D също е често изследван за неговата очевидна връзка с рака на гърдата: В проучване на 166 жени, подложени на лечение, близо 70 процента са имали ниски нива на витамин D, което е накарало много учени да теоретизират, че може да има връзка.

 

Здраве на сърцето

Сърдечната функция може да се повлияе и от наличието на витамин D. При две проучвания ниските нива на витамин D са свързани с повишена вероятност от сърдечен удар. Въпреки че няма ясна причина защо, някои изследователи смятат, че витамин D действа като „успокоител на сърцето“, подобрявайки сърдечно-съдовата издръжливост и предпазва клетките на сърдечния мускул да растат твърде големи. Това от своя страна предотвратява удебеляването на стените на вентрикулите, което може да блокира притока на кръв и да причини сърдечен удар.

 

Настроение

Едно от най-значимите ползи за витамин D3 обаче е влиянието му върху настроението. Много хора страдат от сезонно афективно разстройство и като цяло се чувстват по-щастливи, когато слънцето грее поради синтеза на витамина, който се случва при директно излагане на UVB лъчи. Повишаването на нивата на витамин D е не само „подбор“, но може ефективно да помогне за намаляване на симптомите на клинична депресия. Може да са необходими и други лечения, но първо е важно да се гарантира правилното усвояване на витамина.

 

Продукти с витамин D3 може да разгледате тук.

Сподели: