Социални Мрежи
КОЛИЧКА 0
продукта
Количката е празна
Каталог
  • Начало /
  • Новини /
  • Проучването показва: Приема на повече омега-3 във вашата диета може да помогне за защитата на слуха ви с напредване на възрастта

Проучването показва: Приема на повече омега-3 във вашата диета може да помогне за защитата на слуха ви с напредване на възрастта

15 март 2024
Проучването показва: Приема на повече омега-3 във вашата диета може да помогне за защитата на слуха ви с напредване на възрастта

Бързи факти:

  • Консумирането на повече омега-3, чрез добавки или диетични корекции, може да ви намали вероятността да страдате от загуба на слуха, показват предварителни изследвания.
  • Констатациите са представени на годишната конференция на Американското дружество по хранене, но не са публикувани в рецензирано списание.
  • Омега-3 могат да защитят здравето на слуха, като се борят с натрупването на плака в артериите, според експерти.

 

Приема на повече омега-3 мастни киселини чрез диетични промени или добавки може да предпази слуха ви с напредване на възрастта, казват изследователите.


Твърдението идва от ново проучване, представено в понеделник на NUTRITION 2023, годишната среща на Американското дружество по хранене. Въпреки че изследването е предварително, то добавя към нарастващ набор от доказателства, които предполагат, че приема на повече омега-3 – хранително вещество, съдържащо се в риба, ядки и семена – може да допринесе за по-добър слух по-късно в живота.


Служба за хранителни добавки на Националния институт по здравеопазване.

Омега-3 мастни киселини: информационен лист за потребителите.

„С около 1,57 милиарда души, които изпитват загуба на слуха и застаряващото население в световен мащаб, ролята на омега-3 мастните киселини, особено на DHA [докозахексаенова киселина], за поддържането на здрава, функционална слухова система е важен изследователски въпрос“, представя авторът на изследването Майкъл McBurney, PhD, FCNS-SCN, FASN, старши учен в Изследователския институт за мастни киселини, каза за Health.


По-долу експертите обясняват какво трябва да знаят хората за новото изследване, защо омега-3 е важно и как да включите повече в диетата си.

 

Как корекция в диетата може да се окаже полезни за вашата слухова система с възрастта


За новото проучване, което все още не е публикувано в рецензирано списание, изследователите са анализирали данни от повече от 100 000 души на възраст 40-69 години. Всички участници бяха записани в UK Biobank, голяма биомедицинска база данни, която съдържа информация за половин милион жители на Обединеното кралство.


На участниците бяха зададени два въпроса:


Чувате ли трудно?
Трудно ли ви е да следите разговори, когато има фонов шум?
Изследователите също анализираха кръвни проби от участниците, за да проверят техните нива на DHA, основна мазнина, която поддържа здравето на мозъка, очите и сърцето; и коригирани за рискови фактори, за които е известно, че влияят върху загубата на слуха, като възраст и пол, каза Макбърни.


Констатациите показват, че хората с най-високи количества DHA в кръвта си са с 16% по-малко склонни да кажат, че имат затруднения със слуха, и с 11% по-малко вероятно да кажат, че имат затруднения при проследяване на разговори с фонов шум. Като цяло, хората на средна възраст и по-възрастните с по-високи нива на DHA са с 8–20% по-малко вероятно да имат проблеми със слуха, свързани с възрастта.


Проучването беше ограничено от факта, че изследователите разчитаха на данни, докладвани от самите тях, които обикновено са по-малко точни от необективните измервания, направени от изследователите, за да направят своите заключения.


Въпреки че връзките между по-високите нива на DHA и добрия слух са силни, каза Макбърни, новото изследване не доказва нищо категорично.


„Това проучване не доказва, че ниско ниво на DHA в плазмата или в която и да е тъкан причинява загуба на слуха“, обясни той, добавяйки, че са необходими повече изследвания за по-нататъшно определяне на ролята на омега-3, тъй като е свързана с предотвратяването на загуба на слуха, свързана с възрастта.

 

Новото проучване също не е първото, което установява връзката между омега-3 и здравето на слуха.


„Епидемиологичните проучвания съобщават за обратна връзка между консумацията на риба и омега-3 и загубата на слуха при хората“, обясни Макбърни. Той цитира проучване от 2014 г., публикувано в American Journal of Clinical Nutrition, което установява, че консумацията на две или повече порции риба, която съдържа високи нива на омега-3, е свързана с по-нисък риск от загуба на слуха при жените.


Въпреки че изследването е все още в начален стадий, експертите имат теория защо по-високият прием на омега-3 е свързан с по-добър слух. „Идеята е, че нещата, които са полезни за васкуларно, са полезни и за здравето на слуха“, каза Дейвид Фридман, MD, отоларинголог в NYU Langone, който не е участвал в новото изследване, пред Health.


Съдовото здраве е свързано със здравето на вашата кръвоносна система или системата от кръвоносни съдове в тялото ви. Омега-3 има определени способности за борба с плаките, каза Фридман, което означава, че може да помогне за намаляване на натрупването на мастни вещества в артериите.


Вътрешното ухо разчита на кръвния поток от лабиринтната артерия и ако има натрупване на плака в тази артерия, това може да допринесе за загуба на слуха, каза Фридман.5 Следователно, чрез намаляване на количеството на плака в артериите, омега-3 може да обърнете внимание на намаляването на риска от загуба на слуха, добави той.

 

Как да включите повече омега-3 във вашата диета


Получаването на достатъчно омега-3 е важно не само за слуха ви. Те също така допринасят за по-добро здраве на сърцето, когнитивната функция и здравето на очите.1 Яденето на достатъчно количество омега-3 по време на бременност също може да бъде полезно за здравето и развитието на бебето, сочат проучвания.


Въпреки че съществуват добавки с омега-3, повечето от вашите хранителни вещества трябва да идват от храна и напитки. Можете да добавите повече омега-3 към вашата диета, като ядете повече студеноводна мазна риба, като сьомга, скумрия, риба тон, херинга и сардини; ядки и семена, като ленено семе, семена от чиа и орехи; растителни масла, като масло от ленено семе, соево масло и масло от рапица; и обогатени храни, които включват определени марки яйца, кисело мляко, сокове, мляко и соеви напитки.

 

 

Други начини за защита на слуха ви


За да защитите бъдещия си слух, трябва също така да обмислите колко шум сте наоколо редовно, каза д-р Фридман. Професионалните експозиции – като работа на звукова сцена и многократно излагане на силна музика или работа на военна позиция и многократно излагане на силни звуци от стрелба – в крайна сметка могат да причинят загуба на слуха, обясни той.


Но ежедневните събития, като честото слушане на радио със силен звук, също могат да допринесат. „Това е интензивността, но също и продължителността“, обясни д-р Фридман. „Колкото по-силен е звукът, толкова по-кратко ще издържи вътрешното ухо, преди да започнете да виждате щети.“


Освен да включите повече омега-3 в диетата си, трябва да имате предвид на колко шум се излагате редовно. Трябва да носите защита за слуха, ако знаете, че ще бъдете около силни шумове; избягвайте шумни дейности, когато е възможно; почивайте си от неизбежните шумни дейности; и намалете силата на звука на слушалките и/или радиото, за да се предпазите от загуба на слуха, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC).


Предприемането на тези малки стъпки сега може да допринесе много за поддържането ви здрави с напредване на възрастта, каза д-р Фридман. „Загубата на слуха, като много други неща, е смесица от генетични и екологични експозиции,“7 обясни той. „Не можете да направите много за вашата генетика, но експозицията на околната среда може да бъде повлияна положително.“

Сподели: