Социални Мрежи
Каталог

Топ 10 ползи от приема на масло от вечерна иглика

26 декември 2021
Топ 10 ползи от приема на масло от вечерна иглика

Какво е масло от вечерна иглика (primrose oil)?

 

Маслото от вечерна иглика (EPO) се прави от семената на цветята на растението "вечерна иглика", което произхожда от Северна Америка. Растението традиционно се използва за лечение на:

 • високо кръвно налягане
 • предменструален синдром
 • сърдечно-съдова система
 • горвшинвълни
 • екземи
 • акне
 • синини
 • хемороиди
 • храносмилателни проблеми
 • възпалено гърло

 

Лечебните му ползи се дължат на съдържанието на гама-линоленова киселина (GLA) или най-просто казано омега-6. GLA е омега-6 мастна киселина, намираща се в растителните масла.

Масло от вечерна Иглика обикновено се приема като добавка или се прилага локално. Прочетете, за да научите как primrose oil може да помогне за лечение на много често срещани здравни състояния днес.

 

Десет здравни проблема при които приема на масло от вечерна иглика благоприятства.

 

1. Може да помогне за подобряване на здравето на сърцето.

Сърдечните заболявания убиват повече от 600 000 души в Съединените щати всяка година. Още стотици хиляди живеят с това състояние. Някои хора се обръщат към естествени "лекарства", като масло от вечерна иглика, за да подобрят състоянието си с натурални хранителни добавки.

Според проучване от 2014 г. на плъхове, приема на масло от вечерна иглика играе роля на противовъзпалително и помага за намаляване на холестерола в кръвта. Повечето хора със сърдечни заболявания имат възпаление в тялото, въпреки че не е доказано, че възпалението причинява сърдечни заболявания.

Начин на употреба: Под лекарско наблюдение приемайте от 1000 мг до 6000 мг масло от вечерна иглика за четири месеца за цялостно здраве на сърцето. Използвайте с повишено внимание, ако приемате други лекарства, които засягат сърцето.

 

2. Може да помогне за намаляване на високото кръвно налягане.

Има противоречиви доказателства за това дали приема на масло от вечерна иглика понижава кръвното налягане. Необходими са повече изследвания.

Според проучване от 2013 г., тези, които приемат масло от вечерна иглика (primrose oil) са имали малко по-високо систолно кръвно налягане. Изследователите нарекоха намалението „клинично значима разлика“.

Системен преглед от 2011 г. заключава, че няма достатъчно доказателства, за да се определи дали масло от вечерна иглика помага за намаляване на риска от високо кръвно налягане по време на бременност или прееклампсия, състояние, което причинява опасно високо кръвно налягане по време и след бременност.

Начин на употреба: Приемайте стандартна доза от 1000 mg чисто масло от вечерна иглика един път дневно под наблюдението на Вашия лекар. Не приемайте с други добавки или лекарства, които могат да понижат кръвното Ви налягане.

 

3. Може да помогне за облекчаване на симптомите на ПМС.

По-старо проучване показва, че приема на масло от вечерна иглика е много ефективен при лечението на симптоми на предменструален синдром (ПМС), също така влияе благоприятно при:

 • депресия
 • раздразнителност
 • подуване на корема


Изследователите смятат, че някои жени изпитват ПМС, защото са чувствителни към нормалните нива на пролактин в тялото. GLA (омега-6) се превръща във вещество в тялото (простагландин Е1), за което се смята, че помага да се предотврати отключването на пролактин от ПМС.

Според проучване от 2010 г., добавка, съдържаща витамин А витамин E и EPO, е ефективна за облекчаване на ПМС.

Начин на употреба: При ПМС, приемайте 1 до 6 капсули (1000 mg до 6000 mg) един до четири пъти дневно в продължение на до 10 месеца. Започнете с възможно най-малката доза и увеличете, ако е необходимо, за да облекчите симптомите.

 

4. Може да помогне за облекчаване на болката в костите.

Болката в костите често е причинена от ревматоиден артрит, хронично възпалително заболяване. Според систематичен преглед от 2011 г., GLA в EPO има потенциала да намали болката при ревматоиден артрит, без да причинява нежелани странични ефекти.

Начин на употреба: Приемайте 560 до 6000 mg масло от вечерна иглика дневно в продължение на 3 до 12 месеца.

 

5. Може да помогне за намаляване на горещите вълни.

Приема на масло от вечерна иглика като хранителна добавка, може да намали тежестта на горещите вълни, един от най-неудобните странични ефекти на менопаузата.

Според преглед на литературата от 2010 г., няма достатъчно доказателства, че лекарствата без рецепта като EPO помагат при горещи вълни.

По-късно проучване обаче стигна до друго заключение. Проучването установи, че жените, които приемат 1000 mg дневно EPO в продължение на шест седмици, изпитват по-рядко, по-малко тежки и по-кратки горещи вълни.

Жените също имат подобрени оценки за социална активност, отношения с другите и сексуалност във въпросник за това как горещите вълни влияят на ежедневния живот.

Начин на употреба: Приемайте 1000 мг масло от вечерна иглика един до два пъти дневно в продължение на шест седмици.

 

 

6. Може да помогне за намаляване на болка причинена от нервната система.

Периферната невропатия е често срещан страничен ефект при диабет и други състояния. По-стари изследвания (от Доверен източник) показват, че приемането на линоленова киселина помага за намаляване на симптомите на невропатия, като:

 • чувствителност към горещо и студено
 • изтръпване
 • слабост

 

Начин на употреба: Приемайте масло от вечерна Иглика капсули, съдържащи 360 до 480 mg GLA (омега-6) дневно за период до една година.

 

7. Може да помогне за минимизиране на болката в гърдите.

Ако изпитвате толкова силна болка в гърдите по време на менструацията, че пречи на живота ви, приема на масло от вечерна иглика може да помогне.

Според проучване от 2010 г. се смята, че GLA (омега-6) в маслото от вечерна иглика намалява възпалението и помага за инхибиране на простагландините, които причиняват циклична болка в гърдите. Проучването установи, че приемането на дневни дози масло от вечерна иглика (primrose oil) и витамин Е в продължение на шест месеца намалява тежестта на цикличната болка в гърдите.

Начин на употреба: Приемайте 1000 мг до 3000 мг дневно в продължение на шест месеца. Можете също така да приемате 1200 mg витамин Е в продължение на 6 месеца. Или да потърсите масло от вечерна иглика в комбинация с витамин Е. 

 

8. Може да помогне за изчистване на акне.

Смята се, че GLA (омега-6) в маслото от вечерна иглика помага за справяне с акне чрез намаляване на възпалението на кожата и броя на кожните клетки, които причиняват лезии. Може също да помогне на кожата да задържи влагата, като по този начин я държи хидратирана.

Според проучване от 2014 г., масло от вечерна иглика може да помогне за облекчаване на хейлит. Това състояние причинява възпаление и болка в устните, причинени от лекарството за акне изотретиноин (Accutane).

Отделно проучване установи, че добавката на GLA намалява както възпалителните, така и невъзпалителните лезии на акне.

Научен тест: Участниците в проучването на хейлит са получавали шест капсули от 450 милиграма (mg) масло от вечерна иглика три пъти дневно за общо осем седмици.


9. Може да помогне за облекчаване на екзема.

Някои страни, различни от Съединените щати, са одобрили масло от вечерна иглика за лечение на екзема, възпалително състояние на кожата.

Според по-старо проучване, GLA (омега-6), която се намира във вечерна иглика може да подобри епидермиса на кожата.

Начин на употреба в конкретния случай: При проучвания, една до четири капсули мало от вечерна иглика са приемани два пъти дневно в продължение на 12 седмици. Може да използвате локално, като прилагате 1 милилитър (mL) 20 процента масло от вечерна иглика върху кожата два пъти дневно в продължение на до четири месеца.

 

10. Може да помогне за подобряване на цялостното здраве на кожата.

Според проучване от 2005 г., пероралната добавка на EPO помага за изглаждане на кожата и подобрява нейното:

 • еластичност
 • хидратация
 • твърдост
 • устойчивост на умора

Според проучването GLA (омега-6) е необходим за идеалната структура и функция на кожата. Тъй като кожата не може да произвежда омега-6 (GLA) сама, изследователите вярват, че приемането на богато на GLA (омега-6) масло от вечерна иглика помага да се поддържа кожата здрава като цяло.

Начин на употреба: Приемайте 1000 mg масло от вечерна иглика на капсули до два пъти дневно в продължение на до 12 седмици.

 

Странични ефекти и рискове.

Маслото от вечерна иглика (primroseoil) обикновено се счита за безопасен за повечето хора за краткосрочно използване. Безопасността при продължителна употреба не е определена.

Имайте предвид, че добавките са изключително много на пазара, но не всяка гарантира високо качество и безопасност. Когато избирате масло от вечерна иглика на капсули, проучете добавката, както и компанията, която продава продукта.

Страничните ефекти се предполага че биха били леки и могат да включват:

 • разстроен стомах
 • стомашни болки
 • главоболие
 • меки изпражнения


Приемането на ниски дози може да помогне за предотвратяване на странични ефекти.

В редки случаи мяслото от вечерна Иглика може да причини алергична реакция. Някои симптоми на алергична реакция са:

 • възпаление на ръцете и краката
 • обрив
 • затруднено дишане
 • хрипове


Ако приемате разредители на кръвта, маслото от вечерна иглика може да увеличи кървенето. Маслото от вечерна иглика може да понижи кръвното налягане, така че не го приемайте, ако приемате лекарства, които понижават кръвното налягане или разредители на кръвта.

Локалният EPO често се използва за подготовка на шийката на матката за раждане. Но според клиниката Mayo, проучване съобщава, че приемането на EPO през устата забавя разширяването и е свързано с по-продължително раждане. Няма достатъчно изследвания за EPO, за да се определи неговата безопасност за употреба по време на бременност или кърмене и не може да се препоръча.


Заключение.

Има доказателства, че масло от вечерна иглика може да се възползва от някои състояния самостоятелно или като допълнителна терапия, но са необходими повече изследвания. Докато присъдата не е ясна, маслото от вечерна иглика не трябва да се използва вместо план за лечение, препоръчан от Вашия лекар.

 

Дозировка.

Няма стандартизирано дозиране за приема на масло от вечерна иглика. Повечето препоръки за дозиране се основават на това, което е използвано в изследванията. Говорете с Вашия лекар, за да прецените рисковете и ползите от приема на масло от вечерна иглика и да получите съвет относно правилната дозировка за Вас.

За да намалите рисковете от нежелани реакции, винаги използвайте възможно най-ниската доза. Ако започнете да имате необичайни или постоянни нежелани реакции, прекратете употребата и се консултирайте с Вашия лекар.

 

Може да бъдете сигурно в качеството и произхода от нашата хранителна добавка "Масло от вечерна иглика 1000 мг с витамини А и Е". Може да разгледате продукта, като кликнете върху снимката.

 

Сподели: