Социални Мрежи
КОЛИЧКА 0
продукта
Количката е празна
Каталог

Всичко за растението Моринга

28 декември 2021
Всичко за растението Моринга

Какво представлява Моринга?
Moringa oleifera е растение, което често се нарича, дърво-чудо, дърво бен масло или дърво от хрян.

Моринга се използва от векове поради своите лечебни свойства и ползи за здравето. Освен това има противогъбични, антивирусни, антидепресантни и противовъзпалителни свойства.

 

Бързи факти за моринга:

Дървото е роден в Индия, но също така расте в Азия, Африка и Южна Америка. Моринга съдържа разнообразие от протеини, витамини и минерали. Moringa oleifera има малко известни странични ефекти. Хората, приемащи лекарства, трябва да се консултират с лекар, преди да приемат екстракт от моринга.Какво се съдържа в моринга?

Моринга съдържа много полезни за здравето съединения като:

 • витамин А
 • витамин В1 (тиамин)
 • B2 (рибофлавин)
 • B3 (ниацин)
 • B6
 • фолиева киселина и аскорбинова киселина
 • (витамин С)
 • калций
 • калий
 • желязо
 • магнезий
 • фосфор
 • цинк


Освен това е с изключително ниско съдържание на мазнини и не съдържа вреден холестерол.

Какви са ползите?

Смята се, че Моринга има много ползи и нейната употреба варира от здраве и красота до подпомагане на предотвратяването и лечението на заболявания. Ползите от моринга включват:

 

1. Защита и подхранване на кожата и косата.

Маслото от семена на Моринга е полезно за защита на косата от свободните радикали и я поддържа чиста и здрава. Моринга също така съдържа протеин, което означава, че е полезна за защита на кожните клетки от увреждане. Също така съдържа хидратиращи и детоксикиращи елементи, които също подобряват кожата и косата.

Заключение: Може да бъде успешен при лечението на кожни инфекции и рани.

 

2. Помага при отоци.

Отокът е болезнено състояние, при което течността се натрупва в специфични тъкани в тялото. Противовъзпалителните свойства на моринга могат да бъдат ефективни за предотвратяване на развитието на оток.

 

3. Защита и детокс на черния дроб.

Изглежда, че Moringa предпазва черния дроб от увреждане, причинено от противотуберкулозни лекарства и може да ускори процеса на възстановяване.

 

4. Превенция при развитие на рак.

Екстрактите от моринга съдържат свойства, които могат да помогнат за предотвратяване на развитието на рак. Също така съдържа ниазимицин, което е съединение, което потиска развитието на ракови клетки.

 

5. Благоприятсва при стомашни оплаквания.

Екстрактите от моринга могат да помогнат за лечение на някои стомашни разстройства, като запек, гастрит и улцерозен колит. Антибиотичните и антибактериални свойства на морингата могат да помогнат за инхибиране на растежа на различни патогени, а високото й съдържание на витамин В помага за храносмилането.

 

6. Борба с бактериалните заболявания.

Поради своите антибактериални, противогъбични и антимикробни свойства, екстрактите от моринга могат да се борят с инфекции, причинени от Salmonella, Rhizopus и E. coli.

 

7. Заздравява и подсилва костите.

Моринга също така съдържа калций и фосфор, които помагат за поддържането на здрави и силни кости. Заедно със своите противовъзпалителни свойства екстрактът от моринга може да помогне за лечение на състояния като артрит и може също да лекува увредени кости.

 

8. Спомага при разстройства на настроението.

Смята се, че Моринга е полезна при депресия, тревожност и умора. Моринга благоприятсва върху цялата нервна система.

 

9. Защита на сърдечно-съдовата системна.

Мощните антиоксиданти, открити в екстракта от Моринга, могат да помогнат за предотвратяване на сърдечни увреждания и също така е доказано, че поддържат здраво сърцето  и цялата сърдечно-съдова система.

 

10. Подпома зарастването на рани и белези.

Доказано е, че екстрактът от моринга помага за затварянето на рани, както и намалява появата на белези.


11. Превенция и възстановяване при диабет.

Моринга помага за намаляване на количеството глюкоза в кръвта, както и на захарта и протеина в урината. Това подобрява нивата на хемоглобина и общото съдържание на протеин в изследваните пациенти.

 

12. Преодоляване на астма и белодробна функция.

Моринга може да помогне за намаляване на тежестта на някои астматични пристъпи и да предпази от бронхиални свивания. Също така е доказано, че помага за по-добра белодробна функция и дишане като цяло.

 

13. Предпазване от бъбречни заболявания.

Хората може да са по-малко склонни да развият камъни в бъбреците, пикочния мехур или матката, ако приемат екстракт от моринга. Моринга съдържа високи нива на антиоксиданти, които могат да подпомогнат нивата на токсичност в бъбреците.

 

14. Намаляване на високото кръвно налягане.

Моринга съдържа изотиоцианат и ниазиминин, съединения, които помагат да се спре удебеляването на артериите, което може да доведе до повишаване на кръвното налягане.

 

15. Подобрява здравето на очите.

Моринга има свойства за подобряване на зрението благодарение на високите си нива на антиоксиданти. Moringa може да спре разширяването на съдовете на ретината, да предотврати удебеляването на капилярните мембрани и да инхибира дисфункцията на ретината.

 

16. Спомага при анемия и сърповидно-клетъчна анемия.

Моринга може да помогне на тялото на човек да абсорбира повече желязо, като по този начин увеличава броя на червените кръвни клетки. Смята се, че растителният екстракт е много полезен за лечение и предотвратяване на анемия и сърповидно-клетъчна болест.

 

Рискове и противопоказания!

Някои от лекарствата, на които трябва да обърнете специално внимание, са:

 • Левотироксин: Използва се за борба с проблеми с щитовидната жлеза. Съединенията в листа от моринга могат да подпомогнат функцията на щитовидната жлеза, но хората не трябва да го приемат в комбинация с други лекарства за щитовидната жлеза.
 • Всички лекарства, които могат да бъдат разградени от черния дроб: Екстрактът от Moringa може да намали колко бързо се случва това, което може да доведе до различни странични ефекти или усложнения.
 • Лекарства за диабет: Лекарствата за диабет се използват за понижаване на кръвната захар, което морингата също прави ефективно. Важно е да се гарантира, че нивата на кръвната захар не са твърде ниски.
 • Лекарства за високо кръвно налягане: Moringa е доказала, че е ефективна при понижаване на кръвното налягане. Приемането на моринга заедно с други лекарства, които понижават кръвното налягане, може да доведе до това да стане твърде ниско.

Може ли да помогне за загуба на тегло?

Доказателствата показват, че екстрактът от моринга може да бъде ефективен за намаляване и контролиране на наддаването на тегло при мишки. Високото му съдържание на витамин В помага за гладкото и ефективно храносмилане и може да помогне на тялото при превръщането на храната в енергия, вместо да я съхранява като мазнини.


Смята се, че Моринга:

 • намалява наддаването на тегло
 • помага за понижаване на холестерола и кръвното налягане
 • предотвратяване на възпаление
  помагат на тялото да преобразува мазнините в енергия
 • намалява умората и подобрява енергийните нива

 

Символ за качество.

Както всички добавки, Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) не наблюдава моринга, така че може да има опасения относно чистотата или качеството. Същото се отнася и за България и всички европейски страни, важно е да се разбере произхода на добавката, препоръчително е да бъде органик сертифициран продукта, за да бъдете сигурни в качеството на Моринга разярени ето от което е създадена вашата хранителна добавка.

Има много скорошни изследвания, които да подкрепят ползите, които са посочено по-горе, въпреки че много от проучванията са все още в предварителни етапи или тестовете са проведени само върху животни, а не върху хора, така че има още много какво да се направи. Едно е сигурно радтението Моринга ще бъде разглеждано от науката все по-детайлно, защото предпоставките за благоприятно въздействие за организма са много.

 

По-долу може да разгледате нашето предложение за хранителна добавка Organic Moringa, изключитлено чист, качествен и сертифициран продукт на английската компания Нутравита.

 

Сподели: