Социални Мрежи
Каталог

Защо CoQ10 е добър за вас?

25 декември 2021
Защо CoQ10 е добър за вас?

Коензим Q, известен също като убихинон, е семейство коензими, което е повсеместно при животните и повечето бактерии. При хората най-често срещаната форма е коензим Q₁₀ или убихинон-10 (източник Уикипедия).

 

Защо CoQ10 е добър за вас?

Нека разгледаме някои научно доказани ползи от приема на коензим Q10. CoQ10 подпомага превръщането на мазнините и захарта в енергия за здравословно функциониране на клетките, Коензим Q10 помага за метаболизма на като превръща храната в енергия и се намира в почти всички телесни клетки. Важно е, че той е и един от мощните антиоксиданти и помага на тялото да се бори със свободните радикали. Свободните радикали увреждат клетъчните мембрани и могат да причинят смъртта на клетките, поради което учените смятат, че допринасят за процеса на стареене и редица здравословни проблеми, включително сърдечни заболявания и рак. Антиоксидантите като коензим Q10 могат да неутрализират свободните радикали и могат да намалят или да помогнат за предотвратяване на някои от щетите, които причиняват. Смята се, че коензим Q10 може да добави до девет години към средната продължителност на живота.

 

Накратко ползите от прием на КОЕНЗИМ Q 10:

  • Заздравява и укрепва сърдечния мускул
  • Поддържа сърдечно - съдовата система
  • Увеличава работоспособността
  • Помага при възпаление на венците
  • Укрепва и подсилва имунната система
  • Повишава мъжката потентност
  • Удължава средната продължителност на живот
  • Мощен антиоксидант

 

 

Коензим Q10 (CoQ10) е естествен участник в обмяната на веществата. Поддържа здравето и осигурява дълголетие на организма като улеснява и увеличава произвеждането на енергия в клетките – нещо като "искра" за клетъчния двигател. Намира се във всяка клетка и отговаря за произвеждането на аденозин-трифосфат (АТФ).
АТФ е богата на енергия молекула, отдаваща тази енергия при всеки физиологичен процес. При физическо или психическо натоварване, както и при стрес, ние изразходваме огромни количества АТФ, който не може да се възстанови без CoQ10. С други думи казано, този коензим ни помага “да зареждаме акумулаторите си”. През първата част от живота ни черният дроб извлича и синтезира CoQ10 от всяка храна. Източници на CoQ10 са месото и рибата, зърнените храни, ядките, тъмнозелените зеленчуци (спанак, броколи), синьозелените микроводорасли, соевото, сусамово и другите полиненаситени растителни масла. Човешкият организъм съхранява резервни количества от CoQ10 там, където те са най-нужни. Главни депа са сърцето, черният дроб и имунната система. С възрастта количеството CoQ10 в клетките намалява и при повечето хора над 35-40 г. има дефицит (проявите му са липса на енергия, нежелание за физически усилия, по-често боледуване от вирусни инфекции през зимата, кървене на венците, спадане на либидото и потентността и общо намаление на жизнеността). Това се дължи на отслабване на някои функции на черния дроб, неподходящо хранене, физически натоварвания, по-продължителни или изтощителни болести, инфекции и стрес. При хора с наднормено тегло този дефицит може да достигне до 50%. Добавянето на CoQ10 в тези случаи подобрява метаболизма и помага за намаляване на теглото. Особено големи са нуждите от CoQ10 в мускулатурата, включително сърдечния мускул. Сърцето първо усеща липсата му и първо подобрява дейността си при добавянето му към храната. Доказана е връзката между ниското ниво на CoQ10 и сърдечно-съдовите заболявания – гръдна жаба, кардиомиопатия, пролапс на митралните платна и хипертония. Някои форми на сърдечна недостатъчност могат да бъдат напълно компенсирани без никакви лекарства, само чрез прием на CoQ10. Затова го наричат "чудото на сърцето".

 

Д-р Емил Близнаков споделя:

"Пациенти, които едва можеха да се движат поради сърдечни увреждания и имаха крайно затруднено дишане, дори без да полагат никакви физически усилия, чрез CoQ10 погледнаха отново с надежда към очакващото ги активно бъдеще."

 

CoQ10 и високото кръвно налягане.

Доказано е, че най сериозната причина за сърдечните заболявания е високото кръвно налягане. Включването на коензим Q10 много често го понижава, дори без да се приемат лекарства. Базирайки се на изследвания в САЩ и Япония, след 2 месеца употреба на коензим Q10 се постига намаляване на кръвното налягане средно от 141/97 на 128/90.

 

Приложение в стоматологията.

Много често хората страдат от хронични заболявания на венците. В следствие на неправилното хранене, лоша хигиена и срив на имунитета те са застрашени от кариес, опадане на зъбите, лицеви изкривявания и др. CoQ10 е много ефективен при профилактика и лечение на болни венци. Основната причина за това е доказаният му имуностимулиращ ефект. Правено е проучване на резултатите на 120 пациенти с доказана пародонтоза и недостиг на CoQ10. След 5 дни употреба на CoQ10 при венците се наблюдава голямо подобрение, докато за това със стандартно лечение се постига за над 10-15 дни.

 

Потентност и оплодителна способност.

CoQ10 е мощен афродизиак, който повишава енергията и сексуалния апетит при мъжете. Това е особено важно, защото в днешно време те живеят на много високи обороти и се претоварват. Той увеличава подвижността и активния живот на сперматозоидите.


Ползите от приема на коензим Q10 са много на брой, истината е, че тази хранителна добавка има доказан благоприятен ефект върху човешкия организъм и е препоръчително да се приема след 35-40 годишна възраст. Ние препоръчваме коензим Q10 100 мг 60 меки капсули на фирма Нутра Бест или CoQ10 200 мг 30 капсули на фирма Нутравита. Може да разгледате двата продукта, като натиснете върху някоя от снимките на двата продукта. 

    

Сподели: